Няма да местят Коледа през януари

Няма да местят Коледа през януари

Ще продължим да отбелязваме Рождество Христово на 25-ти декември. Връщането на Юлианския календар, по който Коледа се празнува на 7-ми януари, за което няколко свещеници настояха в жалба до Светия синод, изобщо не стои на дневен ред, това увери в интервю пред Дарик радио говорителят на Синода митрополит Неофит. На заседанието си днес владиците изобщо не са дискутирали този въпрос, няма и да го обсъждат, добави той.

„Дори и да има някои подадени запитвания по този въпрос, просто няма начин да повлияят на позицията на църквата ни, която има в момента по отношение на календара", каза Неофит.

Той бе категоричен, че въпросът изобщо няма да бъде обсъден. „И тази Коледа, и следващата, както виждате календара за догодина е отпечатан, и там Коледа си е на 25 декември. Така че бъдете напълно спокойни затова, което е досегашна практика на Светия синод", обясни той.

По повод хората, които продължават да празнуват по стар стил и ще останат недоволни от подминаването на въпроса, митрополитът коментира: “Това е свобода, на която имат право, но все пак ако имат църковно съзнание и живеят в диоцеза на Българската православна църква, така трябва и да постъпят както тя е решила, ако са послушни църковни чеда”.

На заседанието на Светия синод не е било разгледано и настояването на уволнения Западноевропейски митрополит Симеон да бъде възстановен на поста. Засега решението за освобождаването му не подлежи на ревизиране, стана ясно от думите на митрополит Неофит. По рано днес Симеон заяви, че църквата прави грях с неговото уволнение.

Вирни се горе