Най-много безработни има в Смолян

Най-много безработни има в Смолян

Равнището на безработица в страната през ноември месец е 8.66%. В сравнение с ноември 2008 г. безработните са с близо 3 % повече, съобщават от Агенцията по заетостта. В 7 области ръстът на незаетите е по-нисък от средния за страната. В София-град безработните са едва 2.73%. Сред градовете, в които броят на незаетите е под средния за страната са още Бургас, Перник, Габрово, Варна, Стара Загора и Пловдив. Най-много безработни има в Смолян, където процентът е 15.69%. Високи стойности на незаетите в трудоспособност възраст лица има в Търговище, Монтана, Шумен и Видин, където процентът е между 12 и 15.

През ноември 2009 г. в бюрата по труда са регистрирани с 15 843 безработни повече спрямо предходния месец.

Новорегистрираните в бюрата по труда безработни са предимно от секторите „Услуги” и „Индустрия”. Най-голям е делът на новорегистрираните безработни от отраслите „Преработваща промишленост”, „Търговия”, „Държавно управление и отбрана” и „Строителство”.

Към 30.11.2009 г. незаетите в бюрата по труда са останали близо 5 хиляди работни места, но 12 232 безработни са започнали работа само през ноември. Във връзка с прилагане на политиката по регулиране на националния трудов пазар през ноември са издадени и продължени 87 разрешения за работа на чужденци. Направени са 7 отказа за извършване на посредническа дейност.

Чрез Агенцията по заетостта, в обучение за професионална квалификация са включени 752 заети лица, а в обучение по ключови компетенции над 1800.

Вирни се горе