Над 80-90 л. кв. м. валежи са паднали в Смолян, свлачище затвори пътя Смилян - Киселчово

Над 80-90 л. кв. м. валежи са паднали в Смолян, свлачище затвори пътя Смилян - Киселчово

Продължава да е бедствена обстановката в Смолян. Както съобщихме река Черна преля, валежите вече спират и обстановката започва да се нормализира. Според синоптиците в региона през последното денонощие са паднали около 80-90 литра дъжд на кв.м.

Отстраняваме свлачища и срутища в селата Смилян, Катраница и др. Прекъснат е пътя Киселчово-Смилян. След голямото наводнение миналата година, сме изготвили проект и търсим финансиране, обяви кметът на община Смолян Николай Мелемов. Общината има готовност да реагира ако продължи да се покачва нивото на реката, обяви още кметът. Според последната информация, около 20 населени места в региона са без електрозахранване, също така има и прекъсване на телефонните мрежи.

Снощи около 20 часа в Момчиловци пропадна подпорна стена в следствие на обилни валежи от дъжд, съобщи Радио „Фокус”. Стената се намира в центъра на селото и подпира площада в Момчиловци. Според кметът на селото Сийка Суркова стената каменна и е строена преди повече от 50 години и част от нея вече е срутена. Малко след това е имало и второ пропадане.

„Разчиствахме с техника, обезопасен е районът със сигнална лента, от Областно пътно управление поставиха предупредителни знаци и апелирам към шофьорите да се движат с повишено внимание в района”, каза Суркова. В момента в Момчиловци вали сняг. Вчера падналото количеството валеж от дъжд в селото е около 60 л/кв. м.

По думите на Суркова обстановката след дъждовете се нормализира, като в момента се чисти навсякъде, техниката е на терен и към момента няма други сериозни проблеми.

Усложнена е обстановката в община Рудозем. Почти няма населено място, в което да не е прекъснато електричеството.Има паднала подпорна стена в града.

В Неделино има активизирани две свлачища, къщи са наводнени. В Девин също има наводнен хотел.

ВЕЦ-а до с. Средногорци е залят. Наводнени са съоръженията и цялата станция, обобщи зам.-областният управител Андриян Петров.

Вирни се горе