Над 2000 ученици в Смолянска област вече се срещнаха със своите кариерни консултанти

Над 2000 ученици в Смолянска област вече се срещнаха със своите кариерни консултанти

От близо половин година в Смолян работи Център за кариерно ориентиране на учениците. Той е изграден по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС. Целта е да се създаде система за кариерно ориентиране в училищното образование, за да се постигне съответствие между националната и европейската политика в областта на ориентирането през целия живот. Проектът се изпълнява на територията на цялата страна от Министерството на образованието, младежта и науката чрез Регионалните инспекторати по образование,съобщиха от инспектората по образование.

В Смолян е създаден и Местен екип за съдействие и подкрепа на проекта с ръководител – началникът на РИО – Смолян Иван Муцевски и координатор – старши експерт Атанас Згуров, поясни ръководителят на Центъра за кариерно ориентиране Албена Калканова. Тя допълни, че в Центъра са назначени четирима кариерни консултанти, чиято основна задача е да работят с учениците от 1-ви до 12-ти клас, като ги информират за профилите на обучение, професиите и специалностите. Тяхната основна идея е да насочат учениците към подходящо средно или висше училище и подходящата професия. Различен е типът обучение и консултации, които дават кариерните консултанти за различните възрастови групи. Най-малките (1- 4 клас), под формата на игри, научват за професиите от най-близкото си обкръжение, за най-често срещаните професии в населеното място, в което живеят и за уменията, необходими за тяхното упражняване. При учениците от 5 до 8 клас трябва да се формират умения за планиране на учебното и лично време, умения за вземане на решение за продължаване в гимназиалната степен на образование, знания за преодоляване на типични грешки, свързани с избора на образование и професия.

При най-големите 9 -12 клас са включени теми за умения за планиране на кариерата, за решаване на вътрешни конфликти, свързани с професионалната и личностна реализация, как да „спечелят” интервю за работа, как да изготвят CV и мотивационно писмо при кандидатстване за желаното работно място. Всеки кариерен консултант работи по план за изпълнение на индикатори по проекта, като индикатор за изпълнение са учениците от 1-4, 5-6, 9-10 клас, които са запознати с програмата за обучение по кариерно ориентиране. Индикатор за резултат са учениците, обучени и завършили програмата в 7-8 и 11-12 клас, поясни още Албена Калканова. До този момент кариерните консултанти са провели опознавателни срещи с 1490 ученици и са обучили 575 във възрастовата група 7-8 и 11-12 клас, каза още тя. Срещите и обученията са проведени в училищата на общините Смолян, Мадан, Рудозем, Чепеларе и Девин. В момента се организират и провеждат училищни форуми по кариерно ориентиране на ниво клас във възрастовата група 1-4 клас.

Вирни се горе