Над 2/3 от българите гледат на живота през розови очила

Над 2/3 от българите гледат на живота през розови очила

72% от българите са оптимисти, независимо от икономическите трудности, които изпитваме в момента, сочат резултатите от проучване на НЦИОМ, проведено от 1 до 10 август сред 1000 души в цялата страна.

Социологическата агенция не е регистрирала подобен оптимизъм от есента на 2006 г., когато две трети от пълнолетното население очакваше само хубави неща след приемането ни в ЕС, пише агенция Кросс.

Надеждите на оптимистите сега са свързани с новото управление на ГЕРБ и промяната в управленската политика, която две трети от хората, участвали в изследването, одобряват.

Най-оптимистично настроени са хората на възраст между 40 и 45 години, респондентите със средно и по-високо образование, жителите на столицата, както и избирателите на ГЕРБ, Синята коалиция и РЗС.

Все още обаче новото управление печели позитиви, които са по-скоро емоционални, отколкото рационални, коментира НЦИОМ. Реалните действия и ефектът от тях тепърва ще бъдат оценявани и анализирани.

Има я все пак и тази част от българите, която смята, че нищо добро не чака държавата и това са 22% от анкетираните. Най-често това са възрастните над 60 години, нискообразованите, жителите на селата, както и левият електорат, гласоподавателите на ДПС и политически апатичните българи.

Вирни се горе