Музеят реализира проект за българските културни ценности

Музеят реализира проект за българските културни ценности

По повод Европейската година на гражданите 2013 и 20 – годишнината от създаването на европейското гражданство по силата на Договора от Маастрихт, „Клуб приятели на РИМ „Стою Шишков” – Смолян” реализира проект на тема „Българските културни ценности, споделени с европейските граждани“ с финансовата подкрепа на ЕС, в партньорство с Европа Директно – Смолян при СНЦ „Нови хоризонти“ и Професионална гимназия за приложни изкуства (ПГПИ) – Смолян. Целта е утвърждаване значението за българските културни ценности в европейската съкровищница.

“Единство в многообразието” е мотото, което представя Европа като континент с множество различни традиции и езици, но и със споделени ценности. Самото мото показва, че ЕС зачита културното, религиозното и езиковото многообразие, съобщиха от музея в Смолян.

Проектната идея е релевантна с целите на конкурса и Хартата на ЕС за основните права, по конкретно член 22 – Културно, религиозно и езиково многообразие. Също така провокиране интереса на младите хора да познават европейските ценности и възможностите, които предлага ЕС, развитие на чувството им за европейска гражданска принадлежност, да вземат активно участие сред българското гражданско общество, да задълбочат познанията си за основните им права в ЕС. Акцентира се върху възможността да се повиши осведомеността на гражданите относно правото им да пребивават свободно в рамките на ЕС и да се стимулира дебатът по-специално по отношение на засилването на социалното сближаване и взаимното разбирателство.

В рамките на проекта Гергана Паскалева, ученичка в 9 клас на Професионална гимназия за приложни изкуства (ПГПИ) – Смолян направи проект за графичен дизайн на кориците на рекламно образователно тефтерче с информация, свързана с европейското гражданство по темата „Българските културни ценности, споделени с европейските граждани“. Другата основна дейност е организиране на образователен модул „Моята активна гражданска позиция“ – среща, дискусия, споделяне на опит по проблемите за правата на гражданите в ЕС, по-конкретно член 22 – Културно, религиозно и езиково многообразие. Представяне на презентации по темата с участието на музейни специалисти, представители на Европа Директно – Смолян, ученици от Професионална гимназия за приложни изкуства (ПГПИ) – Смолян, възпитаници на Дневен център за деца и възрастни с увреждане “Звънчe”, членове на клуб „Приятели на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян“, ученици от града и региона. Инициативата ще се състои в експозиционните зали на музея по повод Европейските дни на наследството в края на месец септември 2013 година.

Вирни се горе