Млади смолянчани дават пример за алтернативен туризъм

Млади смолянчани дават пример за алтернативен туризъм

Александър Караджов и Вилиан Стефанов, авторите на „ Пътеводител на забравената България: от връх Вейката до Долината на стръвниците“ дават чудесен пример за алтернативен туризъм. Именно в тази насока община Смолян трябва да насочи своите усилия – да предлага истинско общуване с природата, най-голямото богатство на региона, защото големи и лъскави хотели има навсякъде по света, каза зам.-кметът Марин Захариев в своето поздравление към двамата млади смолянчани по повод представянето на тяхната първа книга. Той им предаде и поздравителен адрес от името на кмета Николай Мелемов. Залата за обреден реквизит в Регионалния исторически музей „Стою Шишков” събра много познати и приятели на двамата автори, които оставиха десетки автографи върху закупените книги от своите читатели.

Това е вашето първо голямо и изстрадано постижение, първият ви изкачен връх. Вие сте чест за града ни – обърна се към бившите студенти Александър и Вилиан тяхната преподавателка от ПУ „Паисий Хилендарски” – филиал Смолян гл.ас. д-р Мариана Ламбова, която представи новото издание. Тя определи пътеводителя като явление в пътеписната литература, написан с много любов, представляващ апология на родния край. Младите автори притежават сетива за красивото, родното, неповторимото, а в стремежа им да опознаят най-потайните кътчета на своята родина прозира искрено родолюбие и преклонение пред величието на природата и отечеството. Книгата се чете на един дъх, няма нищо общо със стандартните и скучни пътеводители, които предоставят само суха упътваща информация.

Тригодишните им походи по пътеките и пътищата на България са истински изследователски експедиции. Историите на Александър и Вилиан са живи и вълнуващи като самия живот, предават емоции и преживявания и предизвикват размисъл. Прекрасните качества на техния труд са били високо оценени от университетските колеги на д-р Ламбова от Софийския и Пловдивския университет. Преди 8 години почувствахме нуждата да тръгнем на пътешествия. Постепенно ставахме все по-добри, в резултат на което се роди блогът „Човешките пътища не водят доникъде!Важното е да вървиш”, споделиха Александър и Вилиан. В него те публикуват своите пътеписи след извършените експедиции. За кратко време блогът събрал 30 000 почитатели от България, Европа, САЩ, Канада и дори Индия. Решили, че е време да издадат своята първа книга и тя вече е факт. В момента имат и свой сайт, чрез който контактуват с приятели по интереси. Готови са дори да бъдат гидове на желаещите, които се обърнат към тях за посещение до описаните в книгата места. Проектът „Забравената България” е в развитие, защото все повече хора се включват в него. Ще следват нови книги. В момента ги вълнува ново начинание – реставрирането на „забравен” параклис. Младите автори подариха екземпляр от своето първо издание на библиотеката в РИМ – Смолян, който бе домакин на културната проява.

Вирни се горе