Мария Илиева /директор на ППМГ „Васил Левски“/: „100 години по-късно, ние сме горди наследници на установени традиции“

Мария Илиева /директор на ППМГ „Васил Левски“/: „100 години по-късно, ние сме горди наследници на установени традиции“

Днес в РДТ „Николай Хайтов“ в Смолян ще се проведе юбилейното тържество за отбелязване на 100-годишнината на Райковската гимназия. В 17.00 часа започва ĸoнцepт – cпeĸтaĸъл, а в 18.30 ч. е срещата с инж. Hиĸoлa Чepнeв, на която ще представи втopa чacт нa ĸнигaтa cи „Paйĸoвcĸaтa гимнaзия“. Авторът използва документите, съхранявани в Държавен архив – Смолян, за написване на двутомното издание за историята на най-старото средно училище в региона.

„Възхищавам се на умението на г-н Чернев, който е инженер и математик. Той е успял с такова художествено умение да събере и представи историята на Райковската гимназия“, каза директорът на училището днес Мария Илиева. Райковската гимназия е първоприемник на Ксантийската непълна смесена гимназия, създадена през 1915 г. През 1919 г., с подписването на Ньойския договор, който е ограбващ за България, тогавашният директор на Ксантийската гимназия Христо Караманджуков и учителят Никола Филипов, родом от Устово, вземат решение да потърсят начин за преместване на гимназията в Родопите. Започват да проучват тази възможност и да търсят места. „Най-отзивчиви се оказват райковци. Те са били известни като хора, които питаят особена почит към образованието, като фини хора, не само по отношение на бита, но и по отношение на образованието“, каза Мария Илиева. По онова време в Родопите просветното дело е било развито – имало е основно училище и прогимназия, дори и детска градина в Устово, но е нямало средно училище. Взето е решение Райковската непълна смесена гимназия да бъде създадена при прогимназията в Долно Райково. „На 29 януари 1920 година е издадена министерската заповед за официалното преместване на Ксантийската непълна смесена гимназия в Долно Райково. Записани са официално 10 ученици, някои от тях фиктивно, защото толкова е трябвало да има, за да бъде разрешено да се създаде първия гимназиален клас“, разказа директорът на ППМГ „Васил Левски“. За първи директор е назначен Никола Филипов. Учебните занятия официално са започнали на 1 март 1920 г. През 1921 година училището приема за свой патрон Васил Левски. През 1921/22 учебна година са се записали и първите две момичета и са привлечени много ученици от околните села, за което е спомогнал и откритият пансион към гимназията. Първата копка на сграда за гимназията е направена през 1924 година, а през 1934 година вече е имало построен първи етаж. През годините училището е имало различен статут до настоящия момент, когато е Профилирана природо-математическа гимназия.

„Днес, 100 години по-късно, ние се гордеем, че сме наследници на установените традиции. Тук са се реализирали учители личности, които са били и таланти. През годините винаги е имало богата културна дейност. Всички ученици на Райковската гимназия са успешно реализирали се – лекари, фармацевти, адвокати, инженери, хора на висши държавни длъжности, народни представители, дори и изявени спортисти. Гордост за нас са успехите на учениците във всички поколения. В много математически състезания, национални олимпиади наши ученици завоюват призови места. Над 95 % от наши ученици се реализират във висши учебни заведения всяка година, а около 10 % учат в университети в чужбина. Днес в училището се обучават 504 деца“, каза директорът Мария Илиева. Тя благодари на всички учители и възпитаници, преминали през Райковската гимназия, дали всичко от себе си, за да го има това училище, благодари на днешните учители, ученици и родители, благодари на представителите на институциите и на местната власт, които ги подкрепят. „Пожелавам си училището да пребъде, нашите наследници да могат да честват юбилейни годишнини след още 100, 200… години, защото това означава, че Смолян ще го има и в Родопите ще продължи да гори просветното дело“, добави Илиева.

Припомням, че зa 100-тe гoдини oт cъздaвaнeтo cи ΠΠMГ“Bacил Лeвcĸи“- Cмoлян бeшe yдocтoeнa c юбилeeн плaĸeт oт MOH. Освен това гимназията получи и почетен плакет на президента на РБългария Румен Радев за вековния си юбилей.

Вирни се горе