Коледния куклен спектакъл за децата в Доспат

Коледния куклен спектакъл за децата в Доспат

„ВСЯКО ДЕТЕ Е НЕПОВТОРИМО И ТРЯБВА ДА ПОЛУЧИ ШАНС ДА НАПРАВИ СВОЯ УНИКАЛЕН ПРИНОС ЗА СВЕТА”

Това е мотото на коледния куклен спектакъл, който се представи пред общественост, ученици, учители и граждани в гр.Доспат последователно първо в СОУ “Д.Благоев”, после пред учениците в началното училище и накрая пред децата в детската градина в града. С много усърдие и старание учениците направиха този коледен подарък на малчуганите, които гледаха с огромен интерес кукленото шоу,съобщи инж.Веселин Калфов. Основната цел на Коледния куклен спектакъл „Заедно можем повече” е насочена към подобряване на подкрепящата среда, интегрирането и включването на децата със СОП в социалния живот. Спектакълът е съвместна продукция на учениците от Ресурсната група и СИП „Художествено слово” към СОУ „Димитър Благоев” – гр. Доспат. Идеята за съвместна работа между ученици от ресурсната група и СИП е по инициатива на Ваня Мутафчева – преподавател по български език и литература и ръководител на СИП „Художествено слово”, Галина Бабчева – психолог към Ресурсен център и преподавател в СОУ „Д. Благоев”и Красимира Шотарова – ресурсен учител. Гости на мероприятието бяха представители от различни институции, които приветстваха и подкрепиха тази инициативата, с пожелание за повече съвместни изяви, подпомагащи интегрирането и социализирането на учениците със СОП.

Ваня Мутафчева, Галина Бабчева и Красимира Шотарова – ръководители на спектакъла. “Важно е първо училището да се адаптира и приеме децата със СОП, после децата да се адаптират.” – тази мисъл ни поведе към реализирането на идеята за съвместна работа.

Едно от предизвикателствата на съвременното образование e всеки ученик да намери своето място в училищния живот, да прояви своя талант, да се чувства значим сред връстниците си. Да мотивираш ученика за една или друга дейност е водещото начало към успеха. При съвременното обучение и възпитание най-важно е да се мотивират учениците да развиват своите заложби, да разширяват знанията и уменията си. А пред нас, техните учители, стои задължението да предизвикваме постоянен интерес към новостите в наука и знанието, да подпомагаме учениците при формирането на тяхната ценностна система. Новите реалности, които налага времето, поставят особени отговорности пред училището, за да се превърне то в желана територия за учениците. Членството на България в Европейския съюз, новите изисквания, новите възможности, които се откриват пред подрастващите, изискват от училището да осигури условия, в които учениците да получават знания и умения, компетентности във всички сфери на живота. През годините стартираха нови инициативи за обучение на деца със специални образователни потребности. Наред с придобиване на задължителни знания и умения, чрез извънкласните дейности в училището, учениците придобиват и социални умения, необходими за цялостната им житейска реализация. Децата със специални нужди се адаптират в условията на масовото училище. Не се чувстват изолирани, общуват с желание с връстниците си и се чувстват част от училищната общност. Чрез включване на всички ученици в общо училищния живот, в празниците и в извънкласните форми се създава толерантност в отношенията им, възпитават се в добродетели и уважение към човешката личност. Мисията ни на педагози е да осигурим пълноценен училищен живот за всички деца, да изградим мост между тях .

Поради засиления интерес към театралната постановка, учениците от СОУ “Д.Благоев” – гр.Доспат направиха коледни подаръци на малчуганите от НУ “В.Ваклинов” – гр.Доспат и от ЦДГ “Слънце” – гр.Доспат, представяйки спектакъла на място в учебните заведения.

„Заедно можем повече” – така е озаглавен Коледния куклен спектакъл, който ще бъде представен от ресурсна група при СОУ „Д.Благоев” – гр.Доспат, както и от учениците от СИП „Художествено слово”. Спектакълът е с начален час 10,30 часа на 19.12.2011г. в ресурсния кабинет.

Вирни се горе