Клуб „Квант“ на Състезание на знаещите в Смолян

Клуб „Квант“ на Състезание на знаещите в Смолян

Автобус с 52-ма състезатели по физика от клуб „Квант“ към Техническия университет – филиал Пловдив ще потегли утре към Смолян за 44-то състезание на знаещите. Основателят на клуба Васил Базелков поясни, че “квантовци“ са ученици от пловдивски гимназии. „Това са деца, за които е интересно да научат повече от преподаваната в училище физика. На състезанието заминават ученици от Математическата гимназия, езикова гимназия „Иван Вазов“, езикова гимназия „Пловдив“, Националната търговска гимназия, СОУ „П. Евтимий“ и СОУ Н. Вапцаров“. Състезанието е част от честването на 105-та годишнина от освобождението на Родопите и ще с проведе в смолянския планетариум на града. Тази година за първи път смолянчани по наша идея решиха да включат и ученическо състезание по физика към традиционния си празник, каза ръководителят на клуб „Квант“, предаде Дарик.

Стартът на състезанието на знаещите е от 16 часа, а отборите са три. Всеки от тях носи името на големите имена във физиката – Архимед, Нютон, и Айнщайн. Отборите имат по два екипа – пловдивски и смолянски, но техните точки се събират и се трупат в актива на общия им отбор. Интересното е, че в най-сложния и труден трети кръг от състезанието играе сборна формация от пловдивски и смолянски ученици.

Самото състезание има общо 3 кръга, като на „полувремето“ учениците от Пловдив ще покажат експерименти по физика пред връстниците си. Интересното е, че отборите са по 3 състезатели, но те могат да се сменят по всяко време в зависимост кой се чувства най-добре подготвен за определена задача. Само в последния кръг отборите не могат да вземат смени. Научният ръководител Васил Базелков поясни, че за задачите, които се решават е важна логиката, а не формалното решение.

По регламент състезателите могат да ползват помощ откъдето си поискат – от учебници, от интернет, от енциклопедии и дори от своите учители или пък от преподаватели в университета. Времето обаче е ограничено – 1 минута за обсъждане на задачата и 1 минута за отговор. „Това ограничение кара учениците да разчитат на собствените си знания и логика, а не да губят време за търсене на помощ. Ако успеят да си организират помощ отвън за толкова кратко време и решат задачата – толкова по-добре, защото резултатът е най-важен, а организационните умения на учениците също трябва да бъдат оценени“ – коментира Васил Базелков. Той се надява, че 44-то състезание на знаещите от клуб „Квант“ ще помогне и в Смолян да бъде изграден подобен ученически клуб. Градът е имал преди време свой клуб, наречен „Галактика“, създаден отново от Васил Базелков. Смолянските ученици по нищо не отстъпват на своите връстници от страната и вярвам, че Смолян ще възроди своя собствен клуб на знаещите, заключи той. Смолян клуб Квант състезание на знаещите

Вирни се горе