Каква ще бъде 2019 г. - поверията на днешния празник

Каква ще бъде 2019 г. - поверията на днешния празник

От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде новата година

На 20 декември отбелязваме Игнажден.

Днес празнуват всички, които носят имената – Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Игнат, Игната и Иго.

Св. Игнатий Богоносец е един от най-добрите ученици на св. апостол Йоан Богослов, наречен така, защото носел Бог в сърцето си. По време на управлението на император Траян, в началото на ІІ в., Игнатий бил откаран в Рим, където е хвърлен на дивите зверове и разкъсан от тях.

Вярва се, че от този ден започват коледните и новогодишните празници. В народните поверия този ден се смята за начало на Мръсните дни (от Игнажден до Богоявление) и прехода от старата към новата година.

На днешния ден:

Не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол, за да не излезе берекетът.

Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.

На този ден момците поставят ечемик под възглавницата си. Според поверието ергените ще се оженят за девойките, които са сънували през нощта.

Преди изгрев слънце на празника се почистват и комините на къщите. Саждите се хвърлят на кръстопът или на двора, за да няма бълхи през лятото.

В някои области на България го наричат Нов ден. Другите названия на празника са Игнат и Млада година.

Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Богородица. Това е периодът, през който младите и нераждали жени, наричани “мъченици”, не работят, за да забременяват и раждат по-леко своите деца.

Според поверието

От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде следващата ви година. Който пристъпи пръв прага на дома, се нарича “полазник”, домакинята му дава игнатово кравайче и той сяда начело на трапезата.

Рано сутринта на Игнажден жените наклаждат огъня, слагат гърне с вариво и приготвят тесто за хляб. От него омесват колаци за всеки член на семейството и един колак, който оставят за Бъдни вечер. Приготвят се и малки гевречета ("подкови"), поръсени със сусам.

На трапезата днес трябва да има боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая, кравайчета.

Вирни се горе