Как да изберем безопасна ученическа раница?

Как да изберем безопасна ученическа раница?

Преди първия учебен ден разнообразието от ученически стоки е голямо. Асоциация „Активни потребители" предупреждава родителите и учениците да внимават при избора на раница.

Не са важни само външният вид и цената, но и самият модел, за да се избегнат различни рискове за здравето на подрастващите.

Най-добрият модел ученическа раница е предназначена да се носи върху двете рамена. Тя не трябва да е по-широка от раменете, да стърчи над тях или да пада под кръста на детето.

Приготвената раница трябва да тежи максимум 10-12% от телесното тегло на детето.

Най-добри са ергономичните раници, чиято задна страна приема естествената форма на гръбначния стълб.

За поставяне и сваляне на раницата се използва маса, чин или стол. Гръбначният стълб не трябва да се усуква или прегърбва, защото товарът, който се повдига с извит гръб, упражнява екстремен натиск върху гръбначните прешлени.

За препоръчване е също ученическата чанта да притежава светлоотразителни елементи, което помага шофьорите да забелязват детето отдалеч, дори и при слънчево време.

На пазара се продават и други модели раници, които се носят само на едното рамо; раници за едно рамо, но с прехвърляне през врата; ученически чанти на колелца, които се дърпат от детето и др.

От тях най-опасни са раниците за едно рамо, защото частичното, но силно натоварване, което причиняват, води до болки, а понякога и до изкривявания.

Вирни се горе