Илиян Тотев хвана кръста в Долно Райково

събота, 06 януари 2018 г.

Около 15 младежи се хвърлиха във водите на извора „Св.Иван“ в Долно Райково за Богоявленския кръст. Късметът споходи Илиян Тотев – на 20 години, студент в УНСС, специалност право. Илиян хваща кръста за втори път. През 2013 година късметът отново бе на негова страна и успя да извади свещеният символ от водите на извора „Св. Иван“. Младежът пожелава здраве и късмет през настоящата година, на себе си, на семейството си и на всички свои приятели и съкварталци.

Край едноименния параклис бе отслужен водосвет от отец Живко Желев, съпровождан от песнопенията на църковния хор, ръководен от Златка Маргаритова. Свещеникът напръска десетките миряни със светена вода,за да бъдат здрави и благословени. Преди това в храм „Св. Теодор Стратилат“ в квартала бе отслужена празнична Света Литургия.

Днешният празник ознаменува покръстването на Исус в река Йордан от Йоан Кръстител. Според библейската легенда в момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника.

Народът вярва, че в този ден водата има силата да лекува, а хората, които скачат за кръста в реки, езера, извори, язовири… ще бъдат здрави и благословени през цялата година.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009