Художествената галерия тържествено отбеляза 50-годишния си юбилей

Художествената галерия тържествено отбеляза 50-годишния си юбилей

Кметът Мелемов ще предложи на местния парламент културната институция да бъде удостоена със Златен плакет на община Смолян

Художествената галерия в Смолян отбеляза тържествено 50-годишния си юбилей. Директорът й Иван Пеев представи исторически факти за половинвековния юбилей на значимата културна институция и посочи, че тя заема своето достойно място сред сродните институции в страната. Специално за случая е изготвен каталог, който дава реална представа за експозицията и фондовете на галерията. Пеев благодари на колегите си и на община Смолян, която е извършила ремонти на залите, осветлението и основен ремонт на покривната конструкция.

Секретарят Момчил Николов поднесе поздравителен адрес от кмета Николай Мелемов. В него се казва, че за изминалия половин век Галерията се е утвърдила като авторитетна културна институция, събрала в своите фондове стойностни художествени творби на стотици български и чужди автори – представители на различни поколения от 30-те години на миналия век до днес. Стотици са изложбите, организирани от Галерията в собствените й експозиционни площи, представени в различни градове на страната ни, в престижни галерии на България и чужбина, а постоянната експозиция буди възхищение сред жителите и гостите на града ни. „Пожелавам на колектива на Художествената галерия активно и творчески да представя богатството на фондовете й. Да съумее да продължи традициите, създавани десетилетия за съхраняване на изобразителното изкуство”, се казва още в поздравителния адрес на Кмета . Николов обяви, че на предстоящата сесия на Общинския съвет, Мелемов ще внесе предложение Художествената галерия да бъде удостоена със Златен плакет на община Смолян. Приятели и гости на събитието поднесоха цветя и поздравления по случай юбилея. Те разгледаха и изложбата на 18 художника, експонирана специално за повода. Във фоайето на има подредена фотоизложба с интересни кадри, запечатали историята на галерията, изложбите, пленерите и фондовете. Събитието уважи и областният управител инж.Димитър Кръстанов.

Художествената галерия е създадена през месец май 1964 г. Новооткритата картинна галерия се помещава в новата постройка на читалище „Христо Ботев”. В първата изложба са показани 35 творби –живопис, графика и скулптура. Така се поставя началото на галерията. През 1983 г. тя се настанява в новоизградената база в Културния комплекс. Сградата на галерията разполага с 1 300 кв м експозиционна площ. Във фондовете, които днес наброяват над 2000 творби – живопис, графика, скулптура и приложни изкуства. Могат да се видят произведения на едни от най-изтъкнатите представители на българското изобразително изкуство – Владимир Димитров- Майстора, Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Бенчо Обрешков Давид Перец, Васил Бараков, Стоян Венев и много други.

Нейни основатели са известните художници Петър Стайков и Вълко Гайдаров, който е директор на Художествената галерия в продължение на 39 години. Гайдаров с десетилетия събира картини за фондовете й, като резултатът е към 2000 произведения, даващи пълна представа за развитието на изкуството у нас. В чуждестранния раздел има над 300 картини на автори от различни страни по света, участници в Международния пленер по живопис.

Най-голям брой творби от известни български автори галерията придобива от общите художествени изложби „Родопа” , провеждани в Смолян през годините – 1972, 1977, 1983, 1989.

Художествената галерия се изгради с всички компоненти на музейното дело – изложбени зали, фондохранилища, научен архив, реставраторско ателие, специалисти. Всичко това я утвърди като една от водещите културни институции в Смолян и региона. Галерията се откроява със своята специфика – темите и сюжетите са свързани с Родопите.

Вирни се горе