Хладилник с 10% отстъпка

Хладилник с 10% отстъпка

От 16 декември в продължение на месец можете да си купите хладилник с 10% отстъпка.

В цялата страна започва кампанията “Бъди клас А”, която е подкрепена от министерствата на околната среда и водите, на икономиката, енергетиката и туризма и Агенцията по енергийна ефективност (SEEA.Government.bg).

Своят нов енергоспестяващ хладилник с намаление можете да купите от веригите за техника “Домо”, “Техномаркет” и “Технополис”.

Кампанията е подкрепена и от трите енергоразпределителни дружества ЕВН, ЧЕЗ и Е.ОН,съобщиха от там.

Организаторите очакват да бъдат продадени около 10 хил. хладилника.

Ефектът ще бъде около 5 млн. квтч спестена енергия за година. Изчислено спрямо средната продължителност на експлоатацията на уредите, става въпрос за 41 млн. квтч спестено електричество.

В повечето западни страни правителствата подкрепят 50% от цената на ененргоеспестяема техника, коментира министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков при обявяването на кампанията.

Експерти на електроразпределителните дружества отбелязаха, че подмяната на стария хладилник с нов, от по-висок енергиен клас, се е доказала като един от най-ефективните начини домакинствата да намалят сметката си за ток.

Те твърдят, че електроуред с клас А/А+ консумира два пъти по-малко електричество от уред клас В.

Министър Трайков коментира, че е показателен фактът, че енергийните компании се обединяват за разрешаването на проблема с енергийната ефективност. Той добави, че всяка крачка в посока на подобряването й е ценна, а прогнозните резултати си струват усилията.

Подобна акция се организира за първи път в страната ни.

Вирни се горе