Харчим 260 лв. за коледни подаръци

Харчим 260 лв. за коледни подаръци

Коледните подаръци тази година ще ни излязат средно 260 лв., но близо 44% от запитаните очакват да похарчат не повече от 200 лв. Това показва онлайн проучването на Pazaruvaj.com, предаде АСН.

70 на сто от българите, ползващи интернет, търсят информация онлайн, преди да се бръкнат за набавянето на подаръците под елхата. Освен разглеждане и търсене много от тях избират и електронни магазини за покупките си. 67% от отговорилите планират да купят подаръци на близките си от интернет.

Над половината от анкетираните предполагат, че разходите по празниците ще са до 200 лв., но има и група от 9% “щедро” настроени, които биха изхарчили повече от 500 лв., сочат данните за България. Мъжете планират да похарчат около 50 лв. за един подарък, а жените са отделили бюджет от 35 лв. Дамите удостояват с подарък средно седем свои познати, докато при мъжете почетените с това хора са средно пет.

В листата на хитовите подаръци за Коледа са дрехите (64%), козметичните продукти (49%), детските играчки (47%) и електрониката (45%). Забележителни са и разликите в избора: повече мъже се ориентират към електрониката и мобилните телефони, докато при жените има изразен акцент върху дрехите и детските играчки.

Показателно за страната е, че само 11 на сто от хората предпочитат да правят изненади с подаръците, останалите се информират предварително какво биха желали да получат техните близки.

Вирни се горе