Годишни награди на Съюза на българските журналисти

Годишни награди на Съюза на българските журналисти

От 12.00 часа в БТА ще се проведе официалната церемония за връчване на Годишните награди на Съюза на българските журналисти.

Наградите се дават за публикации, предавания и обществено значими прояви на журналисти през периода от 1 октомври 2008 г. до 1 октомври 2009 година.

Наградите се присъждат за: а/ бърза и точна журналистическа реакция на обществено значимо събитие. б/ отразяване на значими световни, национални и регионални проблеми, предизвикало широк обществен интерес със своята творческа оригиналност или гражданска ангажираност. в/ разследваща журналистика, занимаваща се с отношенията: гражданин-държава, обществен – частен интерес, медии, власт, бизнес, корупция, култура, морал, престъпност. г/ оригинално художествено решение на телевизионно и радиопредаване /автор, режисьор, оператор и тонрежисьор/. д/ фотография – техническо решение, оригинално виждане, подтекст и внушение.

Кандидатите за годишните награди на Съюза на българските журналисти се предлагат от журналистическите дружества, редакции, от членове на Комисията по професионално-творческите въпроси на СБЖ, от членове на УС на СБЖ.

Наградите представляват:

  • статуетка, изготвена от Иван Продев – пластичен символ, в който са изобразени художествени внушения, свързани с журналистическата професия – за цялостно творчество

  • плакет – за наградите в колективни категории

  • почетна значка “Златно перо” – за наградите в индивидуални категории

  • грамота – за участие в годишните награди на СБЖ

На събитието се канят известни журналисти, политици, интелектуалци, чужди кореспонденти и дипломати, главни редактори на вестници, членовете на парламентарните комисии по медиите и по културата.

Наградата за цялостен принос към българската журналистика „Йосиф Хербст” е 1000 лева.

Всички останали награди са по 500 лева.

Вирни се горе