Гайдарят Костадин Илчев получи признание от ЮНЕСКО

Гайдарят Костадин Илчев получи признание от ЮНЕСКО

Гайдарят и ръководител на “101 каба гайди” Костадин Илчев е оценен от Регионалния центъра за опазване на нематериалното културното наследство в югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО с неговия неуморен труд, всеотдайност за опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство на България, предаде БНР Кърджали.

Биографичната статията за бай Диньо е публикувана в списание „Живи наследства“, то се разпространява в 16 държави сред, които и България.

В писмото до Костадин Илчев се казва: „Вашата мисия да предавате на следващите поколения уменията за изработване на родопската каба-гайда и майсторството да се свири на нея, спомагат да се съхрани българската традиция и да се разкрие магията на Родопите и родопската песен пред света.

Приемете нашите най-искрени поздрави и пожелание за здраве и късмет през новата 2021 година.“ „Благодарен съм за високото отличие на хората оценили моя неуморен труд, всеотдайност за опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство на България, запазване традициите и предаване на младото поколение. Нека да благодарим и на всички гайдари, без които аз не мога – от най-малки, до най-големи!“, разказва Костадин Илчев.

Вирни се горе