Есенна ваканция за Деня на будителите

Есенна ваканция за Деня на будителите

Есенна ваканция през първата седмица на ноември разрешава министърът на образованието Сергей Игнатов. Той одобри предложението на родителските организации за няколко дни отдих покрай Деня на народните будители 1 ноември. „Първо трябва да обсъдим въпроса с всички страни, но аз лично съм фен на ваканцията в началото на ноември”, обяви Сергей Игнатов вчера. Според него първият учебен срок е най-натоварен и децата имат нужда от почивка преди препълнените с контролни и класни работи зимни месеци. „Това е начинът да разведрим отношението към ученето”, смята министър Игнатов.

Той подчерта, че все още стои на дневен ред

въпросът кога да започва учебната година –

дали по-рано от 1 септември, или както по традиция от 15 септември. „Едни казват да се върнем на старата система на 1 септември, но трябва обществото да се произнесе, защото много хора отиват на море от 1 септември. Другият въпрос е, че 15 септември е толкова любим ден, че дори и най-лошите ученици, когато станат възрастни и чуят за 15 септември, им става мило”, посочи министърът. Друг проблем е, че веднага след евентуален старт през септември следва националният празник 6 септември.

Експертите в просветното министерство обсъждат и възможността

учебната година да приключи 1-2 седмици по-късно

Игнатов подчерта, че подобна идея задължително трябва да се обсъди с родителите и учителите. Промените на учебния график ще влязат в новия закон за училищното образование, който се очаква да бъде готов до 2 месеца. Дотогава ще се вземат и становищата на Синдиката на българските учители. В ключовия образователен документ ще влязат и нови учебни програми от 1 до 4 клас,съобщи Сергей Игнатов. „Засега искаме от 1 до 4 клас, а след това и до 7 клас да направим тази промяна. След това стъпка по стъпка ще вървим към нови програми за гимназиалния етап”, подчерта Игнатов. Според него проблемът е в това, че учениците до 4 клас минават за добре подготвени и същите деца стават на 16-17 години и се появява тази негативна оценка в международните класации като ПИЗА. „Ще положим максимални усилия за по-функционално, по-прагматично образование”, заключи министър Игнатов.

Вирни се горе