Ученици от ПМГ представят мултимедийни проекти за Илинденско-Преображенското въстание

Ученици от ПМГ представят мултимедийни проекти за Илинденско-Преображенското въстание

Осем млади хора от Природо-математическа гимназия „Васил Левски“ участваха в дългосрочна образователна програма на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“, посветена на Илинденско-Преображенското въстание. Съвместният проект на РИМ и ПМГ, започнал през месец март, ще завърши с Кръгла маса „110 ГОДИНИ ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКО ВЪСТАНИЕ”, която ще се проведе на 11 юни от 16 часа в залите на музея. Възпитаниците на преподавателя по история Петър Данчев ще представят на заключителния етап изработените от тях мултимедийни проекти, в които ще покажат своя поглед и отношение към предпочетените от самите тях теми. Личността на войводата Пейо Шишманов привлече интереса на Даниел Семерджиев и Васил Димитров. Радостина Любомирова и Мартин Пацов избраха за своята разработка дейността на поборника Никола Данаилов. Атрактивният образ на войводата Тодор Хвойнев е предмет на презентацията на Даяна Карамитева и Илияна Николова. Илия Макрелов и Костадин Хамънов изследваха участието в съдбоносните събития на Христо Караманджуков. Регионалният исторически музей и ПМГ отправят покана към всички желаещи да присъстват на Кръглата маса, за да споделят резултата от изследователските усилия на единадесетокласниците.

Програмата бе открита на 27 март 2013 година с образователен урок, съдържащ кратка теоретична част и презентация по темата. Учениците се запознаха с филма на БНТ „Илинденско-Преображенско въстание” и с бойните реликви от колекцията „Оръжие от периода на национално-освободителните борби в Средните Родопи”, съхранявани в музея. Под ръководството на музейните експерти в следващо занимание младежите се научиха да ползват документалните източници за Илинденско-Преображенското въстание, съхранявани в Държавен архив – Смолян и направиха избор на темите, по които да работят. С пътуването до село Славейно се докоснаха до част от паметниците и паметните места в Средните Родопи, свързани с борбите и въстанието.

Дългосрочната образователна програма бе насочена към надграждане на знанията за освободителните борби и Илинденско-Преображенското въстание, придобити в училище, създаване на умения за самостоятелна изследователска работа и възпитаване в дух на родолюбие.

Вирни се горе