Две нови църкви се изграждат в Смолянско

Две нови църкви се изграждат в Смолянско

В село Брезе, община Девин, и в село Загражден, община Баните, ще има новопостроени православни храмове по искане на жителите им. Първите копки са направени през това лято от архиерейския наместник архимандрит Висарион с благословението на Пловдивския митрополит Николай. Храмовете са в напреднал вече строеж. Инициативен комитет приканва за набиране на още средства. Предстои изграждането на църква и в село Забърдо, Чепеларска община. Това стана ясно на среща с участието на секретаря на Архиерейското наместничество в Смолян протойерей Запрян Шиков и основните организатори на строителството на църквите в Брезе – Румен Билянов, и в Загражден – Стоян Марчев. И двамата са бивши кметове на селата.

Председателят на инициативния комитет за набиране на средства за довършване на двата храма Георги Глушков от Смолян сподели, че проектите са безвъзмездно дарени на Брезе от софийския проектант Христо Гюров, а на Загражден от смолянеца Атанас Каджебов. Финансирането за строежа на новите църкви е на благотворителна основа и то предимно от много физически лица и малко юридически. Сегашната инициатива за дарения е за довършване на храмовете, които са на ниво груб строеж. Във всички държавни структури в Смолян са поставени дарителски кутии с логото на кампанията за изграждане на двата храма. Събраните средства ще бъдат преброени с комисия и ще бъдат внесени по банковата сметка, каза още Глушков. По думите му много от дарителите желаят да останат анонимни.

На църквата „Св. Йоан Предтеча“ в Брезе остава да се довърши покривът и облицовката на камбанарията, както и да се положат двата кръста. Църквата „Св. Георги Победоносец“ в Загражден също има нужда от довършване. Инициативният комитет се надява до 20 октомври да се съберат средства и се направят покривите, за да се посрещне спокойно зимата, а напролет да се продължи с другите строително-монтажни работи.

Инициаторът за строеж на църква в Брезе Румен Билянов каза, че заслугата за строителството на храма е на цялото население. Фактът, че имаме православен храм, показва, че хората са осъзнати, знаят корените си. Всичко е дело на цялото население, посочи той. Ако хората не бяха убедени, че са българи, нямаше да стигнат до тук…

А инициаторът за стоеж на храм в Загражден Стоян Марчев посочи,че

20 % от населението е кръстено, като цяло хората са християнизирани, а

около 95 % са смесени бракове. Не сме били мюсюлмани кореняци, а просто сме имали моменти, когато са ни поробили насилствено, оттам идва и думата помак – помъчени. Важното е,че не е угаснал огънят в нас.

Протойерей Запрян Шиков благослови подетата инициатива от Георги Глушков и помощници да се набират средства за довършване на църквите в Брезе и Загражден. Трудно е, каза той, в днешно време да се строят храмове, но с Божията помощ ще се справим. Богоугодно дело е да зазвучат нови камбани в Родопите.

На снимката Георги Глушков, Стоян Марчев, отец Запрян и Румен Билянов.

Вирни се горе