Доц. Христо Гиневски връчи на патриарх Неофит двутомника „Миналото на Устово”

Доц. Христо Гиневски връчи на патриарх Неофит двутомника „Миналото на Устово”

На 13 декември, т.г. представители на НС на СНЧ, водени от председателя Николай Дойнов посетиха Синодалната палата. Те връчиха на Негово Светейшество Българския Патриарх и софийски митрополит Неофит отличието „Следовник на народните будители. То се връчва ежегодно от Съюза на народните читалища на отличилите се и заслужили личности в областта на духа и културата в три направления – Църква, Училище и Читалище.

На срещата участваха митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Неврокопският митрополит Серафим и главният секретар на Светия Синод Герасим. От страна на Съюза на народните читалища бяха още – Анита Тарасевич, гл. редактор на „Читалищен вестник”, Денка Евстатиева, председател на читалище „Аура”- София, доц. Христо Гиневски- председател на НЧ ”Кирил Маджаров”-Смолян, Васил Новоселски- председател на НЧ ”Никола Вапцаров”- Благоевград и Тони Йовчев – председател на читалище „Кирил и Методий”-София.

Патриархът благодари за високото отличие и подчерта значението на духовността и културата в днешните сложни времена. Доц. Христо Гиневски връчи на патриарх Неофит двутомника „Миналото на Устово”, в който е отделено значително място за църковно-народните борби, както и кристален знак, подарък от община Смолян.

Вирни се горе