Доброволци от МБЧК отбелязват международния ден за борба с трафика и наркотици

Доброволци от МБЧК отбелязват международния ден за борба с трафика и наркотици

26 юни е Международен ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици. Под мотото „Най-хубавото място за живеене e светът без дрога!” ще премине отбелязването на тазгодишния Международен ден за борба с наркоманиите.

Всяка година на 26 юни се отбелязва Световния ден за борба с наркоманиите. На този ден хората по света изразяват активната си позиция и съпричастност в борбата с наркотиците. Милиони млади хора и техните семейства живеят с проблема, свързан с дрогите. Рязко се снижава възрастта на първия опит на употреба на наркотици. Този факт, заедно с лесната достъпност и ниската им цена в България буди особена тревога. Наркотиците са едно от най-големите предизвикателства на нашето време.

Международният ден за борба със злоупотребата на наркотици и наркотрафика се отбелязва от 1988 г. с резолюция на Общото събрание на ООН, приета на 7 декември 1987 г. 26 юни и в България се отбелязва от 1988 година.

Употребата на психоактивни вещества е проблем, който придобива все по-мащабни размери. Тревожен е фактът, че нараства броя на младите хора станали жертва на наркотиците. Като честа причина за това се явява недостатъчната информираност по отношение вредното им въздействие върху здравето, както и липсата на информирана готовност за вземане на правилни решения.

Рязко намалява възрастта за първия опит на наркотични вещества. Този факт, заедно с лесната достъпност и ниската цена на наркотиците в България буди особена тревога в нашата общественост. Наркотиците са субстанции, които влияят на обменните процеси на организма, върху настроенията, чувствата и възприятията, като към тях се развива зависимост. Всички наркотици правят човека различен и зависим.

Младите хора показват значителна толерантност към употребата на различните ПАВ, особено легалните.

Основните причини за употребата на наркотични вещества от млади хора, най-вече са: любопитството, желанието за бягство от проблемите и търсенето на нови преживявания. Други чести причини са: конфликти с родителите, натиск от страна на връстници и справяне с комплекси .

Като най-често използвани наркотици от учениците се очертават марихуана/ ганджа, комбинацията алкохол и медикаменти, кокаин, амфетамини и екстази.

Статистиката показва относително добра осведоменост за възможните последици от употребата на наркотични вещества. Като най-популярни и значими сред младите хора се очертават следните последици от употребата на дрога: смърт, здравословни проблеми, семейни проблеми и отпадането от училище.

Дейностите сред младите хора са свързани с повишаване ниво на здравни знания, умения и нагласи за недопускане и редуциране разпространението на наркотични вещества под всякаква форма с цел опазване живота и здравето им. Младите хора категорично са на мнение, че е добре в училище да има часове, в които да се разговаря открито по въпросите, свързани с употребата на наркотици.

Инициативите на БМЧК – Смолян във връзка със Световния ден за борба с наркоманиите започнаха още на 31 май, когато бе стартирана „Седмица за превенция на тютюнопушенето сред младите хора”, съобщиха оттам. Доброволците на БМЧК – Смолян представиха на своите връстници от ГПЧЕ “Иван Вазов"и VІ ОУ "Иван Вазов” под формата на скечове вредата от тютюнопушенето; проведоха дискусии и бяха излъчени видеоклипове по темата.

Отбелязването на Световния ден за борба с наркоманиите е продължение на темата за превенция на наркоманно – рисково поведение сред младите хора. По този повод в дните от 23 до 26 юни в гр. Смолян доброволците на БМЧК ще разпространяват информационни материали /подготвени от тях брошури/ сред младите хора по време на мероприятия, организирани от община Смолян – плажен турнир по волейбол и др.

В общинските клубове /Златоград, Мадан, Неделино/ доброволците ще представят своя презентация и ще дискутират със своите връстници за видовете наркотици, тяхното пагубно въздействие и последиците от употребата им, обясниха още от БЧК-Смолян.

Вирни се горе