Диян Стаматов: „Училищата в малките и отдалечени населени места трябва да се дофинансират от държавата“

 Диян Стаматов: „Училищата в малките и отдалечени населени места трябва да се дофинансират от държавата“

Диян Стаматов е председател на Съюза на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България

Директори на училища и детски градини от Смолян участваха в работна среща на Съюза на работодателите в системата на образованието. В присъствието на председателя на Съюза на национално ниво Диян Стаматов и областният председател Николай Колев бяха обсъдени основни проблеми, които стоят пред ръководителите на образователните институции в региона. „Основната ни задача е доброто социално партньорство между директори и учители и добрата комуникация с МОН. През последните няколко дни основните въпроси, които стоят на дневен ред, са увеличението на заплатите на директорите, защото за учителите увеличението вече е факт“, каза Стаматов. По отношение на училищата в малките и отдалечени населени места, Диян Стаматов беше категоричен, че те трябва да се дофинансират от държавния бюджет, за да могат да съществуват пълноценно. „Директорите правят чудеса, за да не затворят училището, да им е топло и приятно, но не всичко става с добрата им воля. Затова държавата трябва да осигури добро финансиране, много по-целево точно за тези места, за да може да продължат да съществуват“, добави председателя на Съюза на работодателите.

Диян Стаматов е избран за председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България от месец ноември 2018 година. Работната среща в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Смолян беше първата му в региона. Директорът на училището Николай Колев представлява Съюза на регионално ниво. Колев е председател на общинската и областната организация, а от ноември миналата година и член на УС на Съюза на работодателите. „Целта на организацията ни е да защитава правата на членуващите в нея директори. Те са лицето на една образователната институция, те провеждат държавната политика. Директорът е задължен да направи всичко възможно, за да се спазва държавните образователни стандарти. От друга страна пък той е този, който трябва да защити учителя, когато има проявена агресия от страна на родители и ученици“, каза Николай Колев.

Според областният председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета проблемите в региона са много, но един от основните е намаляването на децата и учениците. Ако преди години випуска беше от около 2- 3 хил. ученици, сега вече са паднали до 700 – 800, за седми и осми клас, а за първи клас випуска е около 500 деца. „Това е проблем, с който ще се сблъскаме сериозно тепърва в следващите години. Сега се чувства най-осезаемо в детските градини, след време ще се усети в основните училища, а след това и в средните“, добави Колев.

В Смолянска област има три общински организации към Съюза на работодателите – в община Смолян, в община Девин и в община Доспат. Към общинската организация в Смолян са се присъединили и директори от Баните, от Неделино и Златоград. В Организацията членуват директори и зам. директори на образователни институции – училища, детски градини, общежития, Ресурсния център. Съюзът на работодателите в системата на народната просвета има близо 30 годишна история зад гърба си.

Вирни се горе