Диян Стаматов: „Първа стъпка за намаляване на агресията е включване на учениците в извънкласни дейности“

Диян Стаматов: „Първа стъпка за намаляване на агресията е включване на учениците в извънкласни дейности“

Агресията сред учениците е най-големия проблем, който постоянно излиза на преден план. Ежедневно новините ни заливат с информация за бой между ученици, за наръгани с нож, за родители и ученици, които въстават срещу учители, по една или друга причина…

„За съжаление няма рецепта, която да е активна. Първата стъпка за намаляване на агресията, която правя аз, като ръководител на едно много голямо училище, е включването на всички ученици в най-различни дейности, една хиперактивност по отношение на извънкласни дейности, кръжоци, дори и там където на тях не им се иска. Това е необходимо“, каза Диян Стаматов – директор на 119-о СОУ “Акад. Михаил Арнаудов” в София. Според г-н Стаматов, за да се намали агресията в училище е нужно да се даде възможност за назначаването на педагогически съветници и психолози в по-голям брой във всяко едно училище. Освен това е важно тяхното заплащане да бъде по-високо, заради това че са специалисти в една област за по-различна комуникация с учениците и с родителите. „Ролята на педагогическите съветници и психолозите е много важна в превенцията и за намаляване на агресията“, добави Диян Стаматов. По думите му вече МОН е съгласно да финансира много повече училищата за осигуряване на щатове за педагогически съветници и психолози, което ще бъде факт от новата учебна година. Идеята е да се покрие целия учебен параметър, от сутрин до вечер, когато има ученици в учебното заведение. „Най-трудната работа обаче остава комуникацията с родителите, която във времето изостана по различни причини. Тяхното привличане и връщане в училище е важен механизъм, за да се намали агресията. Трябва да се работи със загубеното доверие в образователната институця и да се внушава на родителите, че наистина учителя е този, на когото трябва да вярват за всеки случай, възникнал в клас“, обобщи Диян Стаматов.

Според директора на ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Смолян Николай Колев в нашия регион драстични прояви на агресия няма. „Като цяло нивото на агресивност сред учениците се е повишило. Сблъскваме се понякога с вербална или физическа агресия, но с помощта на колегите, на педагогически специалисти и психолози успяваме да се справим и да не допускаме драстични случаи“, посочи Колев.

Като председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов проведе работна среща с директори на учебни заведения от Смолян, членове на Съюза. Домакин на срещата беше ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, чийто директор Николай Колев е председател на Областната структура на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България.

Вирни се горе