Завърши ателието по творческо писане в библиотеката

Завърши ателието по творческо писане в библиотеката

Деца се докоснаха до тайните на творческото писане – заниманията бяха организирани от Детския отдел на Регионална библиотека „Н.Вранчев” в рамките на традиционната инициатива за ползотворен отдих през лятната ваканция. 15 участници от 9 до 12 години проявиха интерес към двуседмичното ателие „Творческо писане” с ръководител дългогодишния журналист Славка Радичева, продължило от 30 юни до 12 юли. Извънучебна форма в това направление за малките читатели се предлага за пръв път от културната институция. Тя бе предназначена да бъде в помощ на децата, които притежават наклонности и желание да се занимават с писане и се изявяват чрез лично творчество,съобщиха от културната институция.

В обучителната програма бяха включени 10 основни теми, имащи отношение към фундаментални въпроси от областта на художествената литература и творческия процес. В теоретичната част отправна точка за това какво представлява писането като вид творчество стана приказката на Андерсен „Какво ли само не измислят…” За онагледяване терзанията на твореца послужи разказът на Агата Кристи „Приключението на господин Истууд”. Темата за документалната белетристика и значението на документалните източници за достоверността на този вид литература бе изяснявана на основата на книгата на Николай Хайтов „Капитан Петко войвода”. В тази връзка децата разгледаха пушката на Капитан Петко войвода, която се пази в Регионалния исторически музей, както и оръжия, с които са си служили хайдутите. Творби от Петя Дубарова и Елин Пелин илюстрираха темата „Как се пише есе?”. Обсъждането на „Природата като източник на вдъхновение в творчеството на поети и писатели” бе съпроводено с посещение в Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Смолян с презентация от специалист за флората и фауната в Родопите, резерватите и защитените видове. Три от заниманията се фокусираха върху изкуството на поезията. За изясняването на основни понятия като рима, видове стихосложения, ритъм и образност бяха използвани достъпни за детските възприятия поетични творби от различни автори, забавна поезия, гатанки в стихове, упражнения за съставяне на рими със забавни детски стихове. Останалите теми бяха насочени да създадат представа за стила като специфична същност в творчеството на писателя, повествованието в художествената проза и съвети за писане от известни автори, структурата на белетристично произведение, значението на художественото творчество и и неговото възприемане, шедьовър и кич.

В практическите занимания участниците в ателието сами писаха текстове по зададени теми във връзка с изучаваната теория. Те имаха за задача да стимулират самостоятелност на мисленето, способност за преценка и изразяване на лична позиция. С тази цел в заниманията бяха включени дискусии с аргументация на личното мнение, словесни двубои в защита на противоположни твърдения, игра на жури за оценяване на ученически творби с мотивиране на оценките. Запознаването с родопски народни песни даде не само познания, но и послужи за изясняване на кича и чалгата като явления. По време на почивките децата общуваха в приятелска обстановка и се забавляваха с различни игри в двора на библиотеката. Заниманията завършиха с раздаване на свидетелства за участие в тематичното ателие. Те бяха връчени от зам.-директора на библиотеката Йорданка Вълчева. Редактираните детски творби на участниците в ателието ще бъдат публикувани в детската страница на сайта на библиотека „Н.Вранчев”.

Вирни се горе