Чужденците в Смолянско - колкото цяло село

Чужденците в Смолянско - колкото цяло село

Данните показват, че общо 1635 чужденци и 20 задгранични фирми имат имоти в общината, съобщи Янкова, цитирана от БТА. Сред собствениците на къщи и други имоти в Смолянско са граждани на Великобритания, ЮАР, Израел, Гърция, Русия, САЩ, Франция и др.

От общинската управа уточняват, че купилите имоти в региона чужденци са стриктни данъкоплатци и засега няма просрочени суми за данъци и такси. Част от имотите на чужденци са в апарт-хотели в Пампорово, а немалък брой от купените жилища са в родопски села. Седем семейства англичани живеят постоянно в свои къщи в смолянското село Полковник Серафимово, обяснява кметът Христо Мусорлиев.

Заселилите се в Полковник Серафимово чужденци са реставрирали стари родопски къщи и предпочитат уединението в планината. Сред английските обитатели са и три деца, които учат в българско училище. Някои от англичаните работят в местни хотели, обясняват от кметството.

Няколко от семействата са избрали варианта да се връщат за 1-2 месеца във Великобритания и със спечеленото там преживяват в България десетина месеца, твърди Христо Мусорлиев.

Вирни се горе