Четири първи награди за деца от Неделното училище „Св. Николай Чудотворец“ и още четири от учебни заведения

  Четири първи награди за деца от Неделното училище „Св. Николай Чудотворец“ и още четири от учебни заведения

Пловдивска света митрополия проведе за шеста поредна година национален конкурс на тема „Въведение Богородично“, в който участваха стотици ученици до 12 клас със стихотворения, есета и рисунки. На специално тържество в навечерието на Деня на Християнското семейство и православната младеж, който се чества на 21 ноември, бяха връчени наградите на отличените млади творци – грамоти и подаръци. Един от участниците в поздравителната програма с изпълнение на гайда бе седмокласникът от ППМГ „Васил Левски“ в Смолян Васил Кременаров.

Четири деца от Неделното училище „Св. Николай Чудотворец“ в Смолян с ръководител отец Васил Маджаров бяха отличени с първи награди, като от предишни години на този конкурс са спечелвали първи или втори места. Тази година и четирите участнички имат първи награди. Антония Кушлева /17 г./ е отличена за есето „Съвремието, децата и Света Богородица“, Йорданка Маджарова /14 г./ за есето „Трите икони“, а Елена Стоева /14 г./ за есето „Как детето израства в прегръдката на Света Богородица“. Първа награда от Неделното училище печели и Дияна Павлова /14 г../ за рисунката си „На празника“.

Случайно или не, тази година Смолян се представи само с първи места! В групата на наградените са и три учебни заведения. От ППМГ „Васил Левски“ Петрана Добрикова /11 кл./ с преподавател Милка Кокудева има първа награда за рисунката „Въведение Богородично“. От Първо СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Петър Каров /4 кл./ с класен ръководител Руска Василева е първенец за есето „В храма съм заедно със Света Богородица и ангелите“. От ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ първи места имат четвъртокласниците Елена Стайкова /есе/ и Даниел Стоянов /рисунка/ с класен ръководител Елена Василева. Организаторите на конкурса в двете учебни заведения са Радка Георгиева и Николина Жекина, учители и по Православие.

На път за Пловдив смолянските деца посетиха Бачковския манастир, за да се поклонят пред чудотворния образ на Света Богородица и да благодарят на Божията майка, че ги закриля и им помага в ученето и творчеството.

Конкурсът „Въведение Богородично“ се провежда с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, организиран от Културно-просветния отдел към митрополията. Тази година дядо Николай зарадва децата с двете си участие на празника – възвиси заедно с духовенството сърдечна молитва за тях в храм „Св. Петка“, а на тържеството в енорийския просветен център произнесе поучителна, с духовна ценност проповед. Пълен храм с деца, пълна зала с деца, стените на която грееха от изложените наградени рисунки . За първи път се представиха и учители с рисунки и есета без състезателен характер, а да се покаже на учениците, че преподавателите им са и творци, а не само строги учители.

Как изглеждаха деца? Учудени, че са толкова много в църква, сред толкова много духовници, дошли специално за тях, и че в залата за награждаване десетки телефони, камери и фотоапарати снимаха. Радостни, че са устояли на голямата конкуренция, както посочи журито. Доволни от грамотите и хубавите подаръци.

Митрополит Николай поздрави с радост родителите, че са се вслушали в гласа на Бога и не са попречили на децата да дохождат при Него, а напротив – насърчавали са ги. И цитира притча, която Христос пояснил на учениците си: „Никой, който сее трънки, да не чака да бере грозде. Каквото посее, това ще пожъне.“ Радвам се и благодаря преди всичко на Бога за това, че Той в изобилие е дал много таланти на вашите деца, дарил ви е с красиви, добри деца, боголюбиви. С нашия конкурс се дава възможност за изява на техните таланти. Да пазим децата, докато не е станало късно, предупреди владиката. Детските души са най-силно уязвими по отношение на вирусите на греха и на злото в тоя свят, в който живеем. На тези вируси, посочи той, има противовес и се нарича божествена благодат. Само тя може да противостои на вирусите, но има и лечебница – светата Христова църква, където със силата на духовната просвета помага на децата да разберат кое е добро и кое е зло. Доброто да следват през всичките дни и години на своя живот. И да знаят, че най-добрият приятел и учител на децата е Христос. Митрополит Николай оприличи дървото с кореновата система на държавата. Ако ние съзнаваме, каза той, че България е едно стародавно, красиво, многовековно, плодовито дърво, нека добре да знаем, че ако това дърво се отдели от корена си, и без ураган ще рухне. Коренът на това дърво, което ние с много, много любов зовем „нашето отечество България“, е светата православна вяра. Достойно е нашите деца да разберат, че има Бог, а това ще разберат и повярват, когато учат предмета „Религия-Православие“. Когато разберат, че Бог е любов и Го обикнат, те ще се стремят да не Го огорчават, да не Го обиждат, да не Го наскърбяват, да Му угодят. Това означава, че ще спазват Неговите заповеди, ще знаят, че е грях да се лъже, да се краде, да се убива, да се прелюбодейства. Ще стоят здраво върху фундамента на вярата. А това означава, че дървото на България ще пребъде.

Той много мило се обърна и към децата: „Бог да ви дари с разум, да успявате в доброто и полезно знание. Да бъдете добри, послушни, прилежни, ученолюбиви, трудолюбиви, да радвате родителите си и учителите си. Прегръщам ви от цялото си сърце и преподавам над вас Божието благословение. Амин!“

Поздравени бяха и учителите, които работят с високо съзнание за значението на вярата, и без които децата не биха успявали. А също и журито с председател Знеполския епископ Арсений – викарий на митрополита, и членове презвитера Анна Паралингова – ръководител на Ателие по иконография при Пловдивска света митрополия, Евгени Михайлов – художник и богослов, Красимира Вътева – учител по български език и литература и богослов, и Недка Чолакова – завеждащ Културно-просветния отдел в митрополията. Към Чолакова, двигател на цялата дейност на отдела, митрополит Николай отправи думите: „Съработник Христов е тя, неуморно се труди да посеем върху душите на децата спасителното Божие слово и да изкореняваме бурените на злото.“

Росица Примовска

Вирни се горе