Чака ни топъл октомври

Чака ни топъл октомври

Октомври ще ни зарадва със слънчево време.

Максималните температури ще достигат 23 до 28 градуса, валежите ще са около и под нормата, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ).

Средните денонощни температури вече се понижават чувствително, сутрините и вечерите са студени, мъглите не са рядкост. През деня обаче градусите се покачват до около 25-26 през последните дни.

Очакваните минимални температури през октомври са от минус три до два градуса, по най-високите части на планините, както всяка година, ще падне сняг.

Морската вода все още е сравнително топла, по Черноморието температурата на въздуха също остава висока.

През следващия месец средните месечни температури в равнините ще са между 11 и 15 градуса, във високите полета – между осем и 11 градуса, а в планинските райони – от четири до осем градуса.

Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната ще е между 40 и 60 л/кв.м, в югоизточните райони – между 60 и 90 л/кв.м, а в планините – от 80 до 100 л/кв.м.

През почивните дни ни очаква слабо захлаждане, но краткотрайни валежи ще паднат само на отделни места. В началото на следващата седмица ще има променлива облачност, но превалявания са малко вероятни.

Октомври ще започне със слънчево време.

Вирни се горе