Архангелите виждат усърдието на вярващите и помагат

  Архангелите виждат усърдието на вярващите и помагат

Пълна църква с хора, много цветя и молитви пред храмовата икона на светите архангели Михаил и Гавриил, празнична света Литургия и изобилие от принесени за здраве петохлебия и пити, водосвет за благоденствие. Това бе на Архангеловден в малкото село Чокманово, община Смолян, стопанисващо две църкви. Атмосферата – грижовно подготвена, радостта – искрена. Архангелите виждат усърдието на хората да вярват и да поддържат храма и затова помагат. На фасадата на църквата е изобразен в цял ръст Архангел Михаил, а до него върху мрамор е изписан текстът: „В лето 1881 храмът св. Архангел се съгради от Хаджи Ангел Ников Каишев.“ Иконите са на различни майстори зографи от страната още от освещаване на храма, а стенописите са от 1927 година, изрисувани от известния родопски художник Анастас Стайков, тогава студент в Художествената академия в София, на 22-години. В църквата е свежо и красиво.

Божествената света Литургия по повод храмовия празник на църквата „Св. архангел Михаил“ в с. Чокманово отслужи архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Заедно с него съслужи председателят на храма свещеник Иван Василев. Помагаха иподяконите Красимир и Тодор, а литургичните песнопения красиво изпълняваха хористите от църквата „Св. Дух“ в Смолян с диригент Мария Узунова. Един духовно богат за селото и гостите празничен ден – Архангеловден.

Архимандрит Висарион след отслужване на водосвета раздаде нафора на вярващите, а отец Иван поръси всички със светена вода. Негово Високопреподобие поздрави с празника изпълнилите храма богомолци и призова: „Божието благословение и Неговата велика милост и общението със Светия дух да бъдат с всички вас. Амин. На многая и благая лета!“

Всички бяха поканени на празнична благословена трапеза.

Росица Примовска

Вирни се горе