600 порции курбан и 1000 икони раздадоха на пътя Смолян - Пловдив

600 порции курбан и 1000 икони раздадоха на пътя Смолян - Пловдив

600 порции курбан и 1000 икони на Света Богородица бяха раздадени на преминаващите през второкласния път Смолян – Пловдив при разклона за село Забърдо. Инициативата е на кмета на Забърдо Валентин Черпоков и се провежда за 14-а поредна година веднага след Коледа. Черпоков раздаде курбан на шофьорите заедно с областния управител на Смолян Недялко Славов и шефовете на областните дирекции на МВР в Смолян и Пловдив Николай Димов и Атанас Илков. На събитието присъстваха още шефът на ОПУ-Смолян, представители на бизнеса и институциите, както и много хора от двете области. "Целта е да има по-малко жертви по пътищата на България и по-малко катастрофи. Толкова много намаляхме в Родопите, много хора отидоха в чужбина. И въпреки че сме намалели, катастрофите не намаляват. Трябва да сме културни на пътя и да се съобразяваме с движението и обстановката. Затова го правим, да напомним на хората да бъдат отговорни зад волана и да се помолим за по-малко трагедии по пътищата. Защото на година жертвите по пътищата са колкото населението на 4 родопски села, изтрепваме се на пътя“, каза Черпоков. Курбанът и иконите бяха осветени от знеполския митрополит Арсений, смолянския архимандрит Висарион и свещеници от Смолянска духовна околия, които отслужиха и молебен против катастрофи, жертви и ранени по пътищата. От името на митрополит Николай епископ Арсений призова шофьорите в цялата страна да не водят война по пътищата, съобщи actualno.com

“Стана хубава традиция непосредствено след Рождество Христово на разклона за село Забърдо на главния път Смолян-Пловдив по инициатива на кмета на селото Валентин Черпоков да се раздава курбан за по-малко жертви и пътни инциденти”, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов. “Институционално и чисто човешки подкрепям това добро и благородно начинание. Благодаря на кмета на Забърдо, че превърна в традиция тази инициатива за курбан в памет на загиналите на пътя и по-малко пътни инциденти! Това събитие дава повод да се заостри вниманието ни в празничните дни и да бъдем отговорни и толерантни, когато шофираме.”, посочи Славов.

“За тази година имаме намаление на ПТП-тата в Смолянска област. Има и намаление на броя на загиналите, но увеличение на ранените. Голяма е превантивната ни дейност, но каквото и да правят институциите, ако водачите не съобразяват своето поведение на пътя с трафика и пътните условия, да бъдат по-отговорни, според мен няма да можем да намалим ПТП-тата. И трябва да се замислим, че не по-малък проблем от жертвите са ранените, част от които са трайно инвалидизирани за цял живот”, коментира ст. комисар Николай Димов – директор на ОД на МВР в Смолян.

Вирни се горе