266 собственици на прасета със заявления за изплащане на обезщетения в Смолянско

266 собственици на прасета със заявления за изплащане на обезщетения в Смолянско

Сумата, която ще получат е по 300 лв., парите ще бъдат изплащани след 1 септември

266 собственици на домашно отглеждани прасета в Смолянско са подали заявления за обезщетения, съобщават от Областна администрация, предаде Дарик.

Крайният срок за подаване на документи, за изплащане на помощите са за предприели мерки за почистване и дезинфекция, във връзка с извършено доброволно клане на прасета за угояване, заради Африканската чума по свинете.

Сумата, която ще получат е по 300 лв., като според уверенията на държавните власти, парите ще бъдат изплащани след 1 септември. Заявленията от региона са предимно от стопани, отглеждали до 5 прасета в т.н стопанства „Заден двор“ от общините Смолян, Златоград, Неделино, Чепеларе, Девин и Баните, като доброволно премахнатите домашни прасета са над 400.

Както вече съобщихме, предприетите марки, относно откритите 3 огнища на Африканска чума по свинете в Смолянско предизвикаха масово недоволство от местните фирми, занимаващи се с дърводобив, обработка на дървесина, животновъди и земеделски производители.

Те заплашиха с протести, като бяха категорични, че може да се стигне до блокади на пътища и гранично пропускателни пунктове. Зад недоволството застанаха и кметовете на десетки населени места, които изразиха солидарността си с хората.

Всички очакват през идната седмица да се облекчи режимът за извършване на дейности в инфектираните зони, за да може да продължи нормалната работа на засегнатите лица. Ако това не се случи, хората ще излязат на протести.

Вирни се горе