13 човека от Девин поискаха помощ от Омбудсмана

 13 човека от Девин поискаха помощ от Омбудсмана

Повече от 13 човека поискаха помощ от нациионалния омбудсман Константин Пенчев по време на организираната приемна днес в град Девин. Голяма част от жителите на общината поискаха подкрепа за решаването на проблемите свързани с безработицата и здравеопазването в региона.

„Очертават се два основни проблема в региона ,безработицата и липсата на адекватно здравеопазване ,каза след срещите с гражданите Константин Пенчев . Една болница функционира тогава когато има достатъчен брой пациенти,специалисти и финансова възможност да се издържа ,все пак става дума и за финансова обосновка,така че нещата са комплексни , допълни Пенчев. Според него тъй като тя е общинска, държавата и общината трябва да изработят план и да се изпълнят всички изисквания, за да заработи здравното заведение отново.“

Освен за болницата, местните хора поискаха съдействие от националния омбудсман за решаване на инфраструктурни проблеми, изграждането на подпорни стени,осигуряването на общински жилища на нуждаещи се и не разплащането на субсидии за земеделски земи от ДФ „Земеделие“ от 2010 година,заради така наречения нелегитимен слой. Хората се оплакаха още, че в града няма обществен посредник – местен омбудсман,което е от компетентността на Общинския съвет.

Кметът на община Девин Цветалин Пенков каза, че общината има голям недостиг на общински жилища ,но тече процедура по освобождаването на няколко такива жилища, което изисква технологично време,след което в тях ще бъдат настанени хора ,които отговарят на изискванията и потребностите.

На база подадените жалби до институцията Омбудсман,ще бъдат направени съответните препоръки към общината и институциите и ще бъдат предприети инициативи и разговори за по-ефективно решаване проблемите на хората от този регион,обобщи началника на кабинета на националния омбудсман Роза Георгиева.

Вирни се горе