Зимите в Европа са по-студени заради глобалното затопляне

Зимите в Европа са по-студени заради глобалното затопляне

Суровите зими, които от няколко години затискат Европа, се дължат до голяма степен на затоплянето на климата, съобщи АФП. На пръв поглед леденият студ, спуснал се върху Европа, изглежда трудно съвместим със средното покачване на температурите от 3 до 6 градуса, очаквано до края на века.

За хората, които не вярват в глобалното затопляне, това е солидно доказателство. Специалистите обаче обясняват, че студените вълни са само временни на фона на общото затопляне. Ново изследване отива още по-далече и показва, че именно на покачването на температурите се дължи студените зими с много сняг. Причината е топенето на арктическата ледникова покривка. Тя намаля с 20 процента за 30 години. Така се отразяват по-малко слънчеви лъчи и повърхността се затопля още повече. Морската вода без лед променя изцяло системата.

“Ако температурата на океана е нула градуса, той е много по-топъл от въздуха в полярната зона през зимата. Така се появява значим топъл поток, който се издига в атмосферата. Той не би съществувал, ако всичко е покрито с лед” – каза Щефан Рамщорф от института “Потсдам”.

В резултат система от високо налягане измества полярния въздух в посока обратна на тази на часовниковите стрелки към Европа. “Тези аномалии могат да утроят вероятността за екстремни зими в Европа и Северна Азия” – каза Владимир Петухов от екипа.

Вирни се горе