Задава се пълно слънчево затъмнение

Задава се пълно слънчево затъмнение

Пълно слънчево затъмнение ще има на 20 март тази година. Новата луна ще премине пред Слънцето и ще го закрие. Пълното затъмнение ще се наблюдава на Фарьорските острови (между Шотландия и Исландия) и на архипелага Свалбард или Шпицберген – най-северната част на Норвегия. В останалата част на Европа остава утехата за много красиво частично слънчево затъмнение. То ще е видимо и в Близкия изток, северна Африка и Атлантическия океан.

През 2015 г. от различни места по земното кълбо ще могат да се наблюдават четири космически спектакъла: две пълни лунни затъмнения – на 4 април и на 28 септември, едно пълно слънчево затъмнение на 20 март и едно частично слънчево затъмнение на 13 септември.

От нашата страна ще бъдат достъпни за наблюдение две от тези явления: пълното слънчево на 20 март, което от България ще се наблюдава като частично, и пълното лунно затъмнение на 28 септември. Остава съвсем малко време за да се подготвим за наблюдение на първото по-значимо астрономическо явление за тази година – слънчевото затъмнение на 20 март (петък). То ще се наблюдава като пълно от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Пълната фаза на затъмнението ще настъпи в 11h 45m 39s официално време и ще се наблюдава с най-голяма продължителност (2 минути и 47 секунди) от район в океана, намиращ се на около 260 км северно от Фарьорските о-ви.Частичните фази на затъмнението ще се наблюдават от Гренландия, Исландия, Европа, Северна Африка и Западна Азия.От нашата страна затъмнението ще се наблюдава като частично. За наблюдател от София то ще започне в 10h41m 51s. Максималната фаза на затъмнението ще настъпи в 11h49m 05s, когато Луната ще е закрила почти 53% от слънчевия диск. Тогава явлението ще се наблюдава съвсем удобно, на височина 46о над хоризонта в посока югоизток-юг. Краят на затъмнението ще настъпи в 12h 58m 07s, т.е. наблюдавано от София, явлението ще продължи 2 часа, 16 минути и 16 секунди.В различните части на страната максималната фаза на затъмнението ще бъде с леко различно закриване на диска на Слънцето и ще настъпи в различни моменти.

Вирни се горе