Небето ще се проясни за първото лунно затъмнение за 2019

 Небето ще се проясни за първото лунно затъмнение за 2019

За първи път от 150 години: Синя и кървава луна ще се съчетаят в небето

Заради навлизането на Луната в земната сянка и специфичното пречупване на светлината ще станем свидетели на т. нар. “Кървава Луна”

В понеделник рано сутринта ще можем да наблюдаваме първото и единствено пълно лунно затъмнение за 2019 г.

Заради навлизането на Луната в земната сянка и специфичното пречупване на светлината ще станем свидетели на т. нар. “Кървава Луна”. Дискът на нашия спътник ще е видимо по-голям и в кулминацията на явлението ще е в кърваво червен цвят.

Добри условия за наблюдение ще има в Западна България, където облачността ще е по-рехава. За да видите Луната сутринта, търсете я на Запад, съвсем близо до хоризонта.

Продължителността на затъмнението от земната сянка ще бъде около три часа, а пълното затъмнение ще е около един час.

Началото на лунното затъмнение е в 5:37 ч., а пълното затъмнение ще настъпи в 6:41 ч. Около 8:51 ч. ще е последният контакт със земната сянка.

Лунното затъмнение ще е видимо и с невъоръжено око, но с помощта на оптически уреди ще могат да се наблюдават по-детайлно промените по лунния диск.

Друго интересно явление, което ще може да се наблюдава през тази година, е пасажът на Меркурий. Планетата, гледана от Земята, ще премине пред слънчевия диск. Явлението ще се случи на 11 ноември в следобедните часове.

Вирни се горе