Мъжете да си играят с децата, а майките - да ги гледат

Мъжете да си играят с децата, а майките - да ги гледат

Мъжете трябва да концентрират вниманието си върху игрите с децата си и да оставят на съпругите си грижите за потомството им, сочат резултатите от американско изследване, съобщи в. “Дейли телеграф”.

Психолози установили, че връзката между двамата родители е по-силна, когато бащата отделя повече време за игра с детето си и по-малко време за храненето и къпането му.

Получените резултати показват, че мъжете, които настояват да помагат в оглеждането на бебето си, всъщност пренебрегват усилията на съпругите си.

Съавторката на изследването проф. Сара Шоп-Съливан от Държавния университет на Охайо заяви, че резултатите са разочароващи за хората, които смятат, че майката и бащата трябва да поделят поравно грижите за децата си.

“Не смятам, че ако бащата се грижи за бебето си, това обезателно е нещо лошо, но не е рецепта за всички семейства”, отбеляза Шоп-Съливан.

Изследването обхванало 112 двойки, които имат 4-годишно дете.

Участниците първо трябвало да отговорят на въпросите колко често играят с децата си и колко често се грижат за тях.

След това изследователите 20 минути наблюдавали двойките, докато те помагали на детето си да изпълни две задачи – да нарисува семейството си и да построи къща от строителни блокчета.

Изследователите забелязали, че в някои случаи двамата родители се поддържат един друг, докато помагат на детето си, а в други се карат помежду си.

Една година по-късно двойките участвали в същия експеримент. Резултатите показали, че когато в началото на изследването бащите играели по-често с децата си, двамата родители се подкрепяли повече при отглеждането им една година по-късно.

Когато обаче бащите се грижели по-често за децата си в началото на изследването, двамата родители се поддържали по-малко една година по-късно.

Резултатите от изследването са публикувани в списание “Developmental Psychology”.

Вирни се горе