Българите не знаят къде се намират

Българите не знаят къде се намират

Все по-голяма част от българите нямат никаква представа не само от историята на държавата ни, но и от нейните географски наличности. Това е заключението на експертите след като анализираха отговорите на въпроси от играта «Големият Кеш”2.

Според специалистите най-често се бъркат въпроси от областта на географията. Например: на питането «Кой е най-малкият град в България” 43,5% са посочили Балчик вместо Мелник. 14% пък са пратили ботаническата градина не в Балчик, а в Бяла. 14,9% са категорични, че Седемте рилски езера се намират в Пирин, а не в Рила. За 26,75 от участниците «Загорка” се прави не в Стара Загора, а в родопския град Смолян. Тези «малки” препятствия от общ характер препънаха част от претендентите за забогатяване в тв състезанието«Големият Кеш”2.

Всяка делнична вечер от 8 ноември насам в ефира на ПРО. БГ певецът Орлин Павлов раздава до 100 000 лева на зрителите, които отговарят правилно на въпроси от различни области. Сумата се увеличава двойно в неделните издания на играта. До края на годината, когато«Големият Кеш”2 трябва да финализира, в аудиторията ще бъдат «похарчени” и два още по-големи кеша – всеки един до 250 000 лева. До момента над 30 зрители са си поделили около 400 000 лева, а до края на настоящата седмица «Глобул” може да върне парите на тези, които не са спечелили.

Нестандартните български географски открития обаче не свършват дотук – 10% от отговорите пращат Мадарския конник край Витоша. На този фон твърдението, че Пакистан, а не Гърция, е предпочитаната дестинация за лятна почивка на българите ( според 17,6% от участниците в играта) може да се изтълкува толкова логично, че всеки момент ще съживи туризма в близкоизточната държава. Следователно, няма нищо притеснително, че Етъра е име не на село-музей, а на… известен гангстер. Прекръстването е засегнало едва 4% от изпратените SMS-и в «Големият Кеш”2.

Вирни се горе