Румен Бечев: „Театърът заприлича на бизнес“

Румен Бечев: „Театърът заприлича на бизнес“

„За тези пет години, откакто е възстановен РДТ „Николай Хайтов“ се направиха редица представления – средно четири големи заглавия и около двадесет детски представления. Това е забележително за нашия театър, който е най-малкия като численост в България. Това е наистина геройство и аз се гордея с тази работа, каза директорът Румен Бечев. Според него театралното изкуство в последните години е заприличало по-скоро на бизнес. „Ние трябва да направим така, че да можем да върнем публиката в театъра. Тук не става дума за оцеляване.

Няма как да се измери с пари онова, което става на сцената, онова, което се случва в душата на актьорите“, каза още Бечев. Субсидията и продажбата на билети не стига за задоволяване на нуждите на театралната трупата. Каква е точната цифра директорът не пожела да каже, но бе категоричен, че въпреки всичко актьорите работят много. „Тука е мястото да благодаря на община Смолян, защото за първи път миналата година отдели 20 хил. лв. за дейността на театъра. С тези средства направихме две представления. Тази година помощта от Общината е по-малка – 15 хил. лв., но ние сме благодарни“, отбеляза Румен Бечев.

Актрисата Емилия Ованесян призова хората да идват на смолянските представления. По думите й все още има хора, които не знаят, че театъра е възстановен. Сега в РДТ „Николай Хайтов“ работят млади хора, актьори с хъс, които обичат театъра и дават всичко за публиката.

Вирни се горе