ПРЕМИЕРА НА ВЕСТНИК „ЗАРЕНИЦА”

 ПРЕМИЕРА НА ВЕСТНИК „ЗАРЕНИЦА”

В понеделник на 5 юли от 18 часа в Клуба на дейците на културата в Смолян ще се състои премиерата на брой 9 на вестника за Долен Рупчос „Зареница”. И този път вестникът е интересен – поместени са статии за читалищната дейност в района, като читалището в село Орехово отбелязва 125-годишния си юбилей.

Изданието отделя място на живота и професионалните дела на две жени – Таня Марева, дългогодишен директор на Регионалния исторически музей, и Зоя Начева – също дългогодишен директор на Държавния архив в Смолян. Драматичен е разказът на Люба Загорова „Гневът на водната стихия”. За силата на родовата памет и за традицията да се строят чешми пише Йордан Семерджиев. За обичаите на Еньовден и за Петрова черква свои мисли споделя етнографът доц. Ангел Янков. Репортажът за туристическите дестинации в района на Никола Простов е богато илюстриран с фотографии.

Преглед на публикациите ще направи Мария Дерекьовска – член на Обществения съвет на изданието. Премиерата е повод да изразим още веднъж своята признателност към основателя на вестника Васил Росенов, когото загубихме преди една година. Той беше вдъхновител и организатор на членовете на Обществения съвет, на авторите и сътрудниците, на всички, които с очерци и репортажи, с интервюта и разкази, с кореспонденции правиха достояние на читателя високия духовен свят на родопчани от селищата на Долен Рупчос.

Вирни се горе