Представиха изложба 60 години вестник "Родопски устрем"

Представиха изложба 60 години вестник "Родопски устрем"

Изложба „60 години вестник „Родопски устрем” бе открита днес в Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян. Преди 60 години на 3 април 1959 г. към читателите поема първият брой на вестника, който се явява продължител на традициите на периодичния печат в Родопския край, съобщиха от културната институция.

„На 7 март 1959 г. Временният изпълнителен комитет на Окръжния народен съвет Смолян, по предложение на Цвятко Ст. Цветков взема решение да се издава в. „Родопски устрем” с щат от 15 човека. По решение на Бюрото на ОК на БКП от 19 юни 1959 г. и предложение на ИК на ОНС за главен редактор е назначев Иван Ставракев. Целта на новия вестник е да се превърне в отразител на икономическото и културно обновяване на Родопския край чрез достигане и отразяване живота на обикновените хора и в най-малкото селище на района. За помещение на редакцията временно е определена къща в Мадан, собственост на геоложката бригада”, обяви при откриването на изложбата Светлана Хаджиева – зав.-отдел „Справочно-библиографски и краезнание”. През 1960 г. с оглед на повишените изисквания към изданието е взето решение седалището на редакцията да се премести в Смолян. Усилията на ръководството са насочени към създаването на квалифицирани журналисти и печатари. Първите броеве се отпечатват в Градския промкомбинат в Мадан. Отделни броеве се печатат в Асеновград и Пловдив. Вестникът излиза един път седмично в малък формат и тираж от 2500 броя. До края на 1959 г. са издадени 39 броя. През март 1960 г. Ставракев напуска и на негово място е назначен Иван Гавазов (до февр. 1967 г.). От редакциите на други печатни издания в Смолян идват Христо Помаков, Никола Странджански, Кръстю Сидеров, Никола Хистов. От гимназията в Райково се присъединява и Никола Примовски (гл. редактор от 1967 г. до май 1978 г.). Попълването на щата продължава с привличането на Ангел Киряков, Никола Миленов и Георги Димушев. За литературни сътрудници са привлечени Димитър Колев, Атанас и Цонка Сейкови, Слави Славов, Емануил Консулов, Янко Димов, Атанас Атанасов и Досьо Лангазов. Редакцията се сдобива с първите щатни фоторепортери Дечко Симеонов и Данчо Данчев. Развитието на екипа на вестника се доказва и с появата на страница „Здравец” – за изява на местни творци и отразяване литературния и културен живот в окръга. Страниците излизат от месец май 1961 до 1984 г. В нея се представят нови стихове, разкази, есета, репродукции и др. В средата на 60-те години към екипа вграждат сърцето си и журналистите Никола Гигов, Росица Примовска, Илия Зоински, Георги Гривнев, Страхил Бостанджиев, Петър Илиев, Андрей Андреев, Димитър Златев, Георги Крумов, Виолета Килюрова, Величка Иванова, Христо Гиневски и мн. др.

С решение на Временния изпълнителен комитет на ОНС от февруари 1991 г. „Родопски устрем” излиза с ново име – „Родопски вести”. Вестник „Родопски вести” излиза до м. октомври 2012 г.

Вирни се горе