Отбелязваме Световния ден на сърцето

Отбелязваме Световния ден на сърцето

Днес отбелязваме Световния ден на сърцето. Празникът е учреден през 2000 година и цели да информира хората по целия свят за сърдечно-съдовите заболявания и опасността, която те представляват. Те отнемат около 17,3 млн. животи всяка година, а техните причинители са много – тютюнопушенето, нездравословното хранене, алкохолът, липсата на физическа активност.

Според данните изнесени миналата година със сигурност над 60% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Основният убиец у нас са сърдечно-съдовите заболявания с основните си две фатални проявления каквито са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт.Спецификата е, че у нас, за разлика от другите европейски страни, са повече инсултите в сравнение с инфарктите.

Средно по статистика в България има около 12 000 – 13 000 инфаркта и между 25 000 – 30 000 инсулта, тоест два пъти повече. Смъртността от двете заболявания, ако не се лекуват навреме и правилно, надвишава 25%. Така една четвърт от засегнатите умират, а останалите, които оживяват, най-често са стават инвалиди в тежка форма. За съжаление, все още сме в челните места по сърдечно-съдови заболявания и смъртност, и специалистите казват, че това сочи, че голяма част от нас продължаваме да живеем нездравословно. Близо 44% от населението у нас са пушачи. Различни изследвания пък нареждат българина на опашката в Европа по физическа активност.

Вирни се горе