Очко си подарява изложба за своята 70-годишнина

Очко си подарява изложба за своята 70-годишнина

Днес, 1 юни, е рождения ден на д-р Никола Проданов – Очко. Във връзка с това в 18.00 часа в зала „Петър Стайков”, КДК открива изложба на част от колекцията на ветеринарния лекар, съобщиха от КДК.

Като колекционер, д-р Проданов отбелязва своята годишнина по нетрадиционен начин – канейки приятели и съграждани на своя трапезник, отрупан с изкуство, хляб и вино. Сред авторите, които може да видим са: Иван Мърквичка, Владимир Димитров – Майстора, Бенчо Обрешков, Иван Лазаров, Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Васил Бараков, Енчо Пиронков, Димитър Киров, Вълчан Петров, Георги Божилов – Слона, Генко Генков, Анастас Стайков, Вълко Гайдаров, Симеон Николов, Здравко Палазов, Васил Палагачев…

Чрез силата на страстта и полета на ума колекционерите съграждат пространствата на мисленето. Те структурират колективното ни въображение, пазят културното-историческото наследство, възпитават вкус, пренасят посланията на творците към хоризонта на бъдещето. Благодарение и на богатството, което съхраняват в частните си колекции, ние имаме представа за мащаба на своя талант.

Изложбата ще остане на вниманието на смолянчани и на гостите на града до 15 юни. Като честитим 70-я рожден ден на д-р Никола Проданов, ние Ви каним да посетите експозицията и да се насладите на майсторството на големите български художници.

Вирни се горе