НЧ „Орфееви гори - 1870” изпрати дарение от книги на читалището в Скребатно

НЧ „Орфееви гори - 1870” изпрати дарение от книги на читалището в Скребатно

Читалище „Орфееви гори – 1870” в Райково се включи в кампанията на Радио Кърджали и Радио Благоевград за събирането на книги за опожареното читалище в гърменското село Скребатно. Райковското читалище изпрати кашон с нови книги с интересни заглавия, предимно художествена литература. „Винаги откликваме на инициативите за помощ. Това е напълно нормална и естествена реакция. Особено пък, когато наши колеги имат нужда от взаимопомощ, както е в случай”, коментира секретарят на читалище „Орфееви гори – 1870” Цеци Илиева.

Библиотеката в читалище „Орфееви гори – 1870” в Райково датира от 1932 година. В началото книгите в нея са едва 200 тома. Първоначално библиотеката е била на обществени начала. Първата библиотекарка е назначена през 1952 година – Фимия Куцева. От тогава започва и обогатяване на фонда с книги. Днес има над 35 хил. тома от всички отрасли на знанието, а от дълги години библиотекар е Радка Добрикова, за която книгите са като живи същества.

Сега читалище „Орфееви гори – 1870” отделя от книгите, за да подкрепи читалищната библиотека в Скребатно.

В началото на януари пожар изпепели сградата, в която се помещаваха кметството на село Скребатно , читалището и здравната служба. Беше подета инициатива за набиране на книги за възстановяване на читалищната библиотека в гърменското село. Тази година читалището в Скребатно навърши 100 години от основаването си. В инициативата на Радио Кърджали и Благоевград се включиха много институции,частни дарители и журналисти!

Вирни се горе