Изложба посветена на 145 години от рождението на Николай Рьорих

Изложба посветена на 145 години от рождението на Николай Рьорих

Изложба посветена на 145 години от рождението на Николай Рьорих (1874 – 1947) бе открита на 24 октомври 2019 г. в Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян.

Николай Константинович Рьорих е световноизвестен художник, пътешественик, писател и обществен деец. Роден е на 9 (22 н. ст.) октомври 1874 г. в Санкт Петербург, Русия. Завършва Художествената академия и Петербургският университет със специалност „Право”. Бързо печели слава на оригинален художник с много самостоятелни изложби в Русия, Европа, Америка и Индия. От 1909 г. е академик и председател на сдружението „Мир исскуства“. Интересът му към руската и световната история и култура го формират, като професионален археолог (ръководи секция в Руското Императорско археологическо дружество, вицепрезидент на Американската археологическа асоциация и др.) и пътешественик, организирал многобройни експедиции в Америка и Азия. Написал е над 20 книги и около 600 очерка. Нарисувал е над 7000 картини, като от тях приблизително 400 са в България и се съхраняват в Националната галерия за чуждестранно изкуство – София.

Николай Константинович Рьорих става известен в България още с първите си публикации през 1899 г. Като художник, археолог, академик и председател на „Мир Искусства”, той се среща и поддържа кореспонденция с много български културни дейци, между които са: Борис Георгиев, Николай Райнов, Сирак Скитник и др. Обширно познание към идеите на Николай Константинович Рьорих в нашата страна, се осъществява обаче в края на ХХ век, по инициатива на тогавашния председател на Комитета за Култура в НРБ (с ранг на министър) Людмила Живкова (1942 – 1981). През 1978 година тя организира „Година на Рьорих“ и голяма изложба на негови картини. Следващата 1979-а е обявена от ООН за „Година на детето” и в България се организира и провежда „Международната Детска Асамблея „Знаме на мира“.

Изложбата ще бъде на разположение за читателите и гостите на библиотеката до 6 ноември 2019 г.

Вирни се горе