По-строги мерки по празниците

По-строги мерки по празниците

Във връзка с предстоящите православни празници – Великден и Гергьовден, както и свързаните с тях почивни дни в ОДМВР и РДПБЗН- Смолян е създадена организация за обезпечаване на обществения ред, сигурността, повишаване на безопасността на движението по пътищата, пожарната безопасност и защита на населението, както и осъществяване на контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки.

За осигуряване безопасността на движението в дните с най-интензивен трафик екипи на Пътна полиция ще съблюдават за спазване на Закона за движение по пътищата. Ще се следи за нарушения на най-натоварените участъци в градовете, общинските и главни пътища, както и на местата с повишена концентрация на пътни произшествия, като за целта бъдат използвани всички технически средства за контрол на скоростта. Ще се проведат специализирани полицейски операции по установяване на неправоспособни водачи, както и за употреба на алкохол и наркотици.

Осигурено е засилено полицейско присъствие в масово посещаваните църковни храмове и в техните райони, с насоченост опазване на обществения ред и указване на контрол и регулиране на движението и паркирането по пътищата и подходите към тях, за предотвратяване на задръствания и увеличаване на пропускателната способност.

Завишен остава контролът и по спазване на противоепидемичните мерки. Припомняме, на всички, които са поставени под карантина с предписание от РЗИ , че трябва да спазват наложените ограничителни мерки, да не напускат посочените от тях адреси.

Служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Смолян, извършиха тематични проверки в църковните храмове на територията на областта.

Констатираха, че навсякъде обектите са осигурени с пожарогасители; пътищата за евакуация са проходими и чисти от горими материали и оборудване; крайните евакуационни изходи са в изправно състояние; електрическите инсталации са в изправно техническо състояние. Църковните служители са инструктирани за ограничаване предпоставките за възникване на пожари в църковните обекти.

За да не се помрачава празникът пожарникарите съветват за повишено внимание и спазване на някои основни правила по време на празниците:

Когато сте вкъщи:

  • Поставяйте горящи свещи само на безопасни места, върху негорими подложки на разстояние от горими материали;

  • Употребявайте свещи на недостъпни за деца и домашни любимци места;

  • Когато излизате от вкъщи, се убедете, че не сте оставили горящи свещи.

На обществени места:

  • Мислете за своята безопасност и тази на хората около вас. Пазете косата и дрехите, когато палите или пренасяте свещ;

  • Не изхвърляйте безразборно горящи свещи и клечки кибрит;

  • При влизане в обществена сграда, обърнете внимание на схемата за евакуация. Запомнете пътя по който сте влезли и местата на противопожарните уреди;

  • При инцидент, запазете самообладание и без блъскане, се насочете към изходите. Ако е задимено, покрийте устата и носа си с кърпа или дреха и се движите ниско до земята.

  • При евакуация следвайте указанията на персонала и на пристигналите пожарни екипи.

  • Помогнете на жените и децата да напуснат първи мястото на инцидента. При необходимост, окажете първа помощ на пострадалите или уведомете пожарните екипи за тяхното местонахождение.

При инцидент сигнализирайте на тел. 112!

ПОЖЕЛАВАМЕ ВИ СПОКОЙНИ И ВЕСЕЛИ ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ!

Вирни се горе