Общо 746 произшествия са станали през 2020г., от които 394 пожара

Общо 746 произшествия са станали през 2020г., от които 394 пожара

През изминалата 2020 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 746 произшествия, от които 300 случая на оказана аварийно спасителна и техническа помощ, 394 пожара, 6 случая на оказване на помощ и спасяване, 23 лъжливи сигнала за тревога и 23 други произшествия.

От регистрираните 394 пожара, най-висок е броят на пожарите в жилищни сгради – 219. В горски територии и земеделски земи в съседство с тях са възникнали общо 91 пожара. 26 са пожарите възникнали в транспортни средства. Възникналите пожари в посочените обекти и територии не подлежат на държавен противопожарен контрол. На територията на област Смолян в обекти, в които се осъществява държавен противопожарен контрол са възникнали само 12 пожара.

При възникналите през 2020г. пожари няма загинали граждани, пострадали са шестима, които са получили леки изгаряния. Най-често причина за възникване на пожарите са били небрежност при боравене с открит огън, неправилно ползване на нагревателни уреди и късо съединение в електрическите инсталации.

Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Смолян призовава гражданите да спазват правилата за пожарна безопасност. В средата на отоплителния есенно-зимен сезон, с цел недопускане на пожари, напомняме някои основни правила за безопасност:

-Печките на твърдо гориво се поставят върху негорима подложка, която е по-голяма от нея 30 см отпред и по 20 см отстрани на уреда;

-Разстоянието от горими предмети не по-малко от 80 см. Стената зад печката не трябва да е облицована с горими материали;

-Печките никога не трябва да се запалват с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.).

-Не изхвърляйте неизстинала сгурия и жарава там, където има горими материали!

-Комините редовно да се почистват от нагар, налепи и сажди. Почистването да се извършва само с механични средства.

-Никога не оставяйте включени електрически уреди без наблюдение!

-При напускане на дома или офиса още веднъж се убедете, че използваните уреди са изключени и обезопасени.

-Не оставяйте за сушене около отоплителните уреди дрехи и други горими материали.

Специалистите от РДПБЗН Смолян препоръчват за отопление да се използват само стандартни и изправни отоплителни уреди и при експлоатация същите да не се оставят без наблюдение.

В случай на пожар или други опасности, които застрашават живота на хората, незабавно подайте сигнал на телефон 112 !

Вирни се горе