МВР удари „Недосегаемите”

МВР удари „Недосегаемите”

10 души са задържани при операция „Недосегаемите", която се провежда в София.

Операцията е започнала около 6:00 часа тази сутрин.

“Обект на полицейските действия е „прекратяване на дейността на йерархически изградена група за пране на пари и данъчни престъпления, които ощетяват държавата”, заяви министър Цветан Цветанов.

Огромни щети са нанесени на държавата, посочи той пред БНР.

Много от задържаните са следствени, но са пуснати под гаранция и затова ги нарекохме “недосегаеми”.

Мотивираме хората от службите ангажирани с ареста на тези хора, допълни министърът.

Всяка една операция има и периферия, иззети са документи, проверяват се офиси. Мерките, които ще се искат и за които ще пледира прокуратурата ще бъдат мотивирани, за да могат тези хора да останат в ареста.

Това са фирми, свързани с енергетиката, прехвърлянето на фирми, на имоти от полуграмотни хора. Политическата класа през последните години е правила тези хора “недосегаеми”.

Това, което правим в момента е за първи път, защото досега тези хора са били покровителствани. Ние правим всичко възможно да стигнем до най-високите етажи на властта. Няма политическа партия, няма министри, които да спрат нашата работа, категоричен е Цветанов.

Министърът не пожела да каже дали има задържани и държавни чиновници, както и не пожела да каже имена на задържаните.

Масирано полицейско присъствие се наблюдава в района на кварталите „Бояна", „Малинова долина", „Красно село", „Студентски град", „Дървеница", „Захарна фабрика", „Люлин" и „Център".

Специализираната операция е съвместна реализация на Министерство на вътрешните работи, Държавната агенция за национална сигурност, Национална следствена служба, Националната агенция за приходите, под ръководството на Прокуратурата.

За акцията потвърди и шефът на НАП Красимир Стефанов, посочвайки че става въпрос за големи злоупотреби с пари от бюджета.

По думите на Стефанов задържаните са лица със „сериозно положение".

Доста ще разстроим т.нар. „ДДС-пазар", посочи той. Стефанов допълни, че акцията продължава и в момента и не изключи да има още задържани.

Толкова мащабна акция не е правена досега в България, каза шефът на НАП.

До момента МВР проведе няколко операции под кодови имена. Припомняме, това са Наглите 1 и 2, Апашите, Факирите, Октопод.

Вирни се горе