Министерски съвет одобри необходимите средства за дофинансиране изграждането на ГКПП „Рудозем-Ксанти“

  Министерски съвет одобри необходимите средства за дофинансиране изграждането на ГКПП „Рудозем-Ксанти“

На проведеното днес редовно заседание, Министерски съвет одобри необходимите средства в размер на 18 445 744 лева за дофинансиране изграждането на ГКПП „Рудозем-Ксанти“. Предстои изграждане на българска територия на сграда и комуникации за бъдещия Граничен контролно-пропускателен пункт към Гърция, както и подход от около 800 метра с три ленти за движение с широчина – две по 3,50 метра, една по 3 метра и два банкета по 1.50 метра. Пунктът ще разполага с две площадки, три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция, осова автомобилна везна за обслужване на ГКПП.

Планирано е да се изградят три отделни пътни трасета с по четири самостоятелни ленти за движение. Граничният пункт, според спогодбата между България и Гърция, ще е предназначен за всички видове автомобилни превози и товари.

„Благодарих лично на Министър-председателя Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет за изпълнения ангажимент към родопчани, за подкрепата му, неговата и на всички министри, защото изграждането на този пункт е водещ приоритет за региона! Вече няма никакви пречки строителството да започне! Надявам се, че обектът ще бъде реализиран в срок!”, коментира областният управител Недялко Славов след взетото днес решение на редовно заседание на Министерски съвет за отпускане на средства за дофинансиране изграждането на ГКПП „Рудозем-Ксанти“.

Вирни се горе