Безработен ще плаща глоба от 500 лева за носене на оръжие в кафене в Лясково

 Безработен ще плаща глоба от 500 лева за носене на оръжие в кафене в Лясково

Безработен мъж от Кричим ще плаща 500 лева санкция за носене на оръжие в заведение. Районният съд в Девин постанови наказанието след обжалване от мъжа на Наказателното постановление.

А. Р. П. бил в кафе-аперитив в селото на 06.12.2017 г. около 11 часа. Полицаи го потърсили, за да го заведат в кметствотоq във връзка с преписка от 09.11.2017 г. Униформен първо го помолил да отиде с него, след това три пъти му разпоредил, но мъжът отказал и заявил, че е длъжен да го чака да си изпие кафето с негов приятел. Полицаят го вдигнал за ръката и от мъжа изпаднало оръжие. Като го попитал какъв е този пистолет, А.П. обяснил, че е газово оръжие, негова законна собственост. Полицаят вдигнал оръжието от земята и го повел към кметството.

Справка показала, че оръжието – ГАЗ-сигнален пистолет „Зораки 914в“, кА. 9 мм е наистина законно притежавано и регистрирано. Проверка на оръжието показала, че пълнителят му е пълен с осем боеприпаса. На мъжа е издаден Акт за установяване на административно нарушение, на база на който Началника на РУ- Девин издава Наказателно постановление с глоба в размер на 700 лева.

Мъжът поиска от съда да отмени изцяло наказанието, тъй като оръжието му е законно притежавано и полицаите били нарушили конституционните му права в заведението. В съдебна зала става ясно, че е влязъл в кафенето с поставен на кръста пистолет, който видяли и посетители, и персонала на заведението.

Магистратите обаче потвърдиха наказанието като намалиха размера му от 700 на 500 лева. „Без значение в случая за съставомерността на деянието са обстоятелствата дали огнестрелното оръжие и боеприпасите към него са законно притежавани, дали е имал разрешение за носене на огнестрелно оръжие, както и че не го е използвал. Волята на законодателя е да запрети както носенето, така и употребата на оръжие в обществени заведения за хранене и увеселения, като достатъчно е адресатът на правната норма да осъществи от обективна страна едно от деянията на обсъжданото административно нарушение – носенето. От друга страна разпоредбата забранява „откритото“ носене на оръжие, но пък в нея като място на въведената забрана е посочено общото понятие „обществени места“. Затова без значение в случая за квалификацията на нарушението е дали носенето на огнестрелно оръжие е било открито или не, с оглед, че мястото на неговото извършване чрез носене на огнестрелно оръжие е в обществено заведение за хранене и увеселение“, мотивира се за решението си съдебният състав.

Решението подлежи на обжалване пред Смолянския административен съд.

Вирни се горе